Mekaniker i opråb: Vi selvstændige betaler for krisen, mens de offentligt ansatte går fri

Henrik Pedersen, indehaver af J.A. Auto.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]”Jeg er ramt på min pension”, siger den 63-årige selvstændige mekaniker Henrik Pedersen. Han føler ikke, at byrderne ved coronakrisen er ligeligt fordelt. 
Af Carsten Steno, carsten@indblik.net 
Det er ikke blot de små tvangslukkede forretningsdrivende, frisører og andre, der lider under coronakrisen. 
Også mange mindre erhvervsdrivende, der stadig må holde åbent, er hårdt ramt af nedlukningen, der har sat store dele af samfundet på vågeblus. 
En af dem er Henrik Pedersen på 63 år, der i 43 år har drevet autoreparationsvirksomheden J.A. Auto på Amager, der er medlem af kæden Din Bilpartner.
Risikerer at måtte tage penge fra pensionen
I 2020 har Henrik Pedersen mistet ca. 20 procent af sin omsætning og kommer ud af året med underskud. Det nye år er heller ikke begyndt for godt. 
Hvis det fortsætter sådan kan Henrik Pedersen imødese, at en større del af de penge, han har lagt til side til sin pension, vil gå til at finansiere virksomhedens fortsatte drift. Og det er ikke holdbart.
– Vores kunder bor eller arbejder indenfor en radius af tre kilometer fra vores beliggenhed på Strandlodsvej på Amager. Vi mærker tydeligt, at lufthavnen på det nærmeste er lukket ned og mange mennesker dermed har mistet deres arbejde. Vi kan også konstatere, at folk kører mindre i bil på grund af hjemmearbejde og dermed ikke i samme omfang har brug for serviceeftersyn, fortæller Henrik Pedersen til Indblik.
Selvom omsætningen er faldet med 20 procent er omsætningsfaldet ikke stort nok til at kvalificere Henrik Pedersen til regeringens hjælpepakker. 
– Men hvis bare vores omsætning falder med 5-10 procent ryger hele overskuddet. Mere skal der ikke til, siger han.
“Jeg synes ikke, vi har en retfærdig fordeling af krisens byrder”
Som andre selvstændige har Henrik Pedersen fået en likviditetsforstrækning i form af udskudte indbetalinger af A-skat og moms. 
Han har dog ikke tænkt sig at tage imod låneordningerne for momsen, som senest er tilbudt i forbindelse med den dobbelte momsbetaling, der forfalder mandag 1. marts
– Jeg har jo lagt penge til side i de gode år, så jeg kan stadig betale, og der er jo ikke noget perspektiv i at stifte gæld og trække veksler på fremtiden, når den er så usikker som den er. Så jeg betaler, så længe jeg kan, men det rammer i sidste ende min pension, og det jeg skal leve af i alderdommen, siger Henrik Pedersen.
Den faldende omsætning har også betydet, at Henrik Pedersen har måttet opgive at tage nye lærlinge ind. Igennem årene har han ellers uddannet godt 25 lærlingene til mekanikere. Men lige nu er der ikke nok at gøre til at have lærlinge.
Henrik Pedersen er også formand for Centralforeningen af Autoreparatører og han kan berette, at mange af hans kolleger også er hårdt ramt af coronanedlukningerne. 
– Det er en svær tid for os alle, men jeg føler at det især er os selvstændige, der har måttet bære den største økonomiske byrde ved coronakrisen. De offentligt ansatte, der ingen risiko har, går helt fri. Jeg synes ikke, vi har en retfærdig fordeling af krisens byrder, siger han. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?