Merete Dea Larsen vil genskabe Dansk Folkepartis identitet, samle partiet igen, tale de svages sag og have ordentligheden tilbage i højsædet. Læs Indbliks interview med DF-formandskandidaten her.
Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk
Den 23. januar skal Dansk Folkeparti vælge ny formand til et ekstraordinært landsmøde i Herning.
Efter at Kristian Thulesen Dahl har styret partiet gennem en række valgnederlag, tog han efter et katastrofalt kommunal- og regionalvalg konsekvensen og gik af som formand.
Derfor skal DF’s medlemmer, der den 23. er repræsenteret af 957 delegerede, vælge en ny formand, der skal overtage efter Kristian Thulesen Dahl og påtage sig den tunge opgave med at genrejse partiet og lede det mod bedre tider.
Her står valget mellem fire kandidater: Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen.
Indblik vil som opvarmning til det afgørende landsmøde bringe interviews med alle kandidaterne, så du som læser kan blive klogere på, hvad de hver især går til valg på.
I første omgang var det Morten Messerschmidt, der havde ordet. Du kan læse Indbliks interview med ham her.
I denne omgang er det Merete Dea Larsen, der fortæller om sit formandskandidatur.
Merete Dea Larsen blev valgt i Folketinget for Dansk Folkeparti i 2015, og inden da har hun ad flere omgange været suppleant i Folketinget. Hun opnåede dog ikke genvalg i 2019, men blev til gengæld valgt ind i DF’s hovedbestyrelse i 2021.
Derudover har Merete Dea Larsen siden 2006 været medlem af byrådet i Roskilde. Ved kommunalvalget i 2021 opnåede hun at få sjetteflest stemmer i hele kommunen på trods af, at DF over en bred kam fik et dårligt kommunalvalg.
Læs med herunder, og bliv klogere på, hvad Merete Dea Larsen går til valg på som ny formand for Dansk Folkeparti.
Hvordan vil du samle Dansk Folkeparti og skabe ro internt i partiet igen?
Det vil jeg gøre ved at udnytte alle de forskelligheder, vi har i partiet og samtidig sørge for, at vi kan være enige om en fælles retning. Vi skal turde dyrke forskellighederne, for det har altid kendetegnet DF, at vi har kunnet rumme mange forskellige typer med forskellige baggrunde.
Samtidig mener jeg, at vi skal have baglandet mere med. De skal føle sig set og hørt. Det er vigtigt, at vi samarbejder mere på tværs af alle niveauer, og at alle kan komme med input hele vejen igennem. Det gælder både i kommunerne, i regionerne og i Folketinget.
Hvilken politisk retning vil du tegne for Dansk Folkeparti i fremtiden? Har du nogle mærkesager, f.eks?
Mit vigtigste projekt er at skabe en samling for partiet og sikre et stabilt grundlag, som vi selvfølgelig kan vokse os større med, men også modstå med- og modgang med i fremtiden.
Det er vigtigt at skabe et fundament i partiet og genskabe en identitet, som folk kan se sig selv i. Meget af det handler om vores identitet, mener jeg. Man kan altid finde politiske uenigheder i et parti, men det er vores identitet, der afgør fremtiden.
Vi skal tilbage til at stå for ordentlighed og kalde en spade for en spade. Vi skal kæmpe de kampe, som de, der har det sværest ikke selv kan kæmpe. I mine øjne er det vores kernepolitik at tale de svages sag. Derudover skal vi selvfølgelig fortsat være skarpe på indvandrerpolitikken.
Grundlæggende synes jeg, at vores politik, som den er i dag, er rigtigt god. Politikken skal selvfølgelig stadig udvikles og må aldrig stå stille, men i stedet udvikles løbende. Her kan jeg godt give nogle af dem ret, som mener, at vores politik på visse områder ikke har udviklet sig i samme grad, som samfundet har udviklet sig.
Hvordan vil Dansk Folkeparti med dig i spidsen agere i Christiansborg-politik? Vil I være et midterparti, et klart borgerligt parti – og skal I f.eks. gå efter regeringsmagten?
Jeg betragter os som et borgerligt midterparti, og det har jeg altid gjort. Vi er et borgerligt parti, som hælder ind mod midten og kan samarbejde med alle dem, der kan hjælpe os med at gennemføre vores politik. Vi skal altid søge indflydelse.
Bliver jeg formand, vil jeg i virkeligheden fortsætte det, jeg kan her lokalt, og det er at være en tillidsskabende samarbejdspartner. Vi skal stå på mål for de aftaler, vi indgår og stå last og brast med dem. Det er den ordentlighed, vi skal være kendt for.
Det ved jeg også erfaringsmæssigt, både fra lokalpolitik og fra mine fire år på Christiansborg, at det er altså det, der virker.
Det tager lang tid, men man kommere bare længere, når folk tror på en og har tillid til en.