Messerschmidt og Kofod vil genrejse DF: Nu præsenterer duoen de fem principper, der skal få missionen til at lykkedes

Fotokollage. (Fotos: Steen Brogaard/Folketinget)

Morten Messerschmidt og Peter Kofod har meldt sig som de første kandidater til formands- og næstformandsposten i Dansk Folkeparti. Nu præsenterer de deres plan for, hvordan partiet skal genrejses.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Dansk Folkepartis snart forhenværende formand Kristian Thulesen Dahl valgte at fratræde i forbindelse med partiets valgnederlag ved kommunalvalget den 16. november, hvor DF mistede 60 procent af sine byrådsmedlemmer.

Nu skal partiets videre skæbne afgøres til et ekstraordinært landsmøde i januar.

Dansk Folkeparti skal nemlig have valgt ny formand den 23. januar 2022 efter næsten 10 år med Kristian Thulesen Dahl ved roret.

Et af partiets mest erfarne medlemmer i form af næstformand Morten Messerschmidt og partiets nuværende medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod har meldt sig på banen som kandidater til en ny formandsduo.

Og allerede nu har de i en kronik givet fem principper, som, hvis de blev valgt, vil lægge til grund for at genrejse DF, skriver de sammen i en kronik i Berlingske.

Første princip omhandler, at Dansk Folkeparti aldrig igen, som tilbage i 2015, må forpasse muligheden for at indgå i en regering.

Det er nemlig her, ”den store indflydelse på Danmarks fremtid ligger”, skriver Messerschmidt og Kofod.

Endvidere går andet princip ud på, at danskerne skal have større selvbestemmelse, når det kommer til internationale samarbejder.

Således ønsker duoen, at danskerne får mulighed for igen at blive adspurgt om både EU-medlemskabet såvel som medlemskabet i den europæiske menneskerettighedskonvention.

Messerschmidt og Kofod melder derudover klart ud, at DF hører til i blå blok, og understreger dette med at sige, at ”pengene skal være der, før de kan bruges”.

Deres tredje princip er, at dette skal være den fremtidige klare linje for DF, men at man selvfølgelig skal kunne lave politik med alle partier på tværs af midten.

Messerschmidt og Kofod har begge været i DF siden deres ungdom, og de ved derfor, hvor vigtigt det er for partiet fortsat at udvikle unge talenter.

Duoens fjerde princip omhandler af den grund, at ungdommen skal prioriteres i DF ved blandt andet at udvikle et talentprogram i samarbejde med Dansk Folkepartis Ungdom.

Femte og sidste princip bygger på, at hovedbestyrelsen ifølge Messerschmidt og Kofod skal styrkes, da de mener, at det er denne, der er rygraden i DF.

Dette vil de gøre ved at lave en ændring i vedtægterne, således at hver af de ti storkredse regionalt vælger et partimedlem, som indgår som fuldgyldigt medlem af hovedbestyrelsen.

Derved vil der ligeledes være et endnu tættere samarbejde mellem partitoppen og de lokale afdelinger.

Det er ingen hemmelighed, at Morten Messerschmidts fremtid fortsat er uklar i forbindelse med hans verserende retssag om misbrug af EU-midler og dokumentfalsk fra Messerschmidts tid som EU-parlamentariker. 

Messerschmidt og Kofod havde derfor begge ønsket, at årsmødet blev udskudt til efter, at retssagen var blevet behandlet ved Landsretten. Partiets hovedbestyrelse afviste dog forslaget om at udskyde årsmødet.

Tidligere i år blev Messerschmidt idømt seks måneders betinget fængsel i sagen, der populært kaldes Meld og Feld-sagen, ved Retten i Lyngby. Denne dom ankede han hurtigt. Fra december i år og frem mod februar næste år skal Landsretten behandle ankesagen.

Stadfæster eller skærper Landsretten dommen risikerer Messerschmidt at blive erklæret uværdig til at sidde Folketinget. 

Dette er en af grundene til, at Kofod og Messerschmidt stiller op sammen – for at sikre, at Kofod kan tage over som formand og føre projektet videre, hvis dette skulle ske, at Messerschmidt bliver smidt ud af Folketinget.

[adning id="17957"]

Fik du læst?