Nu kan han bevise, at han ikke forurener

Flemming Fuglede Jørgensen har fået uvildige eksperters ord for, at hans Borupgaard ikke er et miljøproblem. Derfor vil han ikke udlede mindre kvælstof eller plante flere efterafgrøder.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nu kan han bevise, at han ikke forurener

Flemming Fuglede Jørgensen har fået uvildige eksperters ord for, at hans Borupgaard ikke er et miljøproblem. Derfor vil han ikke udlede mindre kvælstof eller plante flere efterafgrøder.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Landmand Flemming Fuglede Jørgensen, Borupgaard ved Løkken i Vendsyssel, har nu fået bevis for, at den kvælstof og fosfor, der findes i offentlige vandløb omkring hans bedrift, ikke kommer fra hans marker.
Flemming Fuglede Jørgensen, som også er formand for interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, har sammen med Ingstrup Sø Landvindingslaug betalt for, at uvildige eksperter fra Analy Tech Miljølaboratorium i Nørresundby i to år har målt indholdet af kvælstof og fosfor i det vand, som drænes fra hans marker. Målingerne er sket med 2-3 ugers mellemrum.
Samtidig har miljøteknikerne målt indholdet af kvælstof og fosfor i den offentlige afvandingskanal, Borup Grøften, hvortil der også kommer udledninger fra to landsbyer.
De seneste november-målinger viste:
Fosfor: Vandet i grøfterne med tilløb fra byerne indeholdt henholdsvis 0,11 og 0,16 mg pr. liter vand, mens der blot var 0,05 mg pr. liter i Borupgaards drænbrønd. Under halvdelen.
Kvælstof: I november var total-kvælstoftallene for grøfterne 13,9 mg pr liter, mens tallet i drænbrønden var 4,28 mg pr. liter. For Nitrat-N var forholdet det samme: Fra grøfterne blev der udledt 11,7 mg pr. liter, mens der i Borupgaards drænbrønd blev målt 3,05 mg pr. liter.
Udledning fra byerne
”Tallene viser helt klart, at der ikke er mit landbrug, som forurener mest, men udledningen fra byerne,” siger Flemming Fuglede Jørgensen i en samtale med Indblik.net.
”I landbruget har vi i vidt omfang helt styr på, hvor meget vi gøder. Vi ved, hvor meget planterne skal have for at vokse optimalt, og vi ved, hvilke jordtyper, som ikke tåler ekstra tilførsel af gødning. Og vi handler derefter, bl.a. fordi vi kan gøde helt præcis via vores GPS-systemer,” siger han.
Flemming Fuglede Jørgensen finder det i den grad betænkeligt, at det er den ”offentlige mening”, som styrer politikernes beslutninger vedrørende landbruget, og ikke fakta og målinger fra den virkelige verden. Sådan betragter han den nye aftale, som Folketingets røde partier har vedtaget om, at landets samlede udledning af kvælstof skal ned på 44.700 tons årligt – set i forhold til de ca. 60.000 tons, som udledes i øjeblikket.
”Hos mig er der i alt fald ikke mere at komme efter, og jeg hverken kan eller vil reducere mit forbrug af kvælstof, som jo har vist sig at være givet i de korrekte mængder, så det optages af planterne,” siger Flemming Fuglede Jørgensen.
Udfordringsretten
Til gengæld vil han sammen med andre landmandskolleger bringe den såkaldte ”udfordringsret” i spil. Den blev skrevet ind i Landbrugspakken for nogle år siden. Den indebærer, at man som landmand kan benytte egne målinger i forbindelse med en regulering af landbruget.
Chefjurist i Bæredygtigt Landbrug Nicolaj Schulz siger, at det er væsentligt at hæfte sig ved, at der i aftalen om Landbrugspakken står: ”I det omfang at målingerne omfatter drænvand fra et veldefineret areal, så bør målingerne benyttes til at regulere det veldefinerede areal frem for modelberegningerne.”
”Det er klart, at vi skal gå til Landbrugsministeriet med vore målinger og krav om at blive friholdt for de nye krav om mindre kvælstofudledning og forøgelse af efterafgrøderne,” siger Flemming Fuglede Jørgensen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4083″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3078″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3474″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2588″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?