“Det er svært at forstå”, lyder det fra lederen af det institut, der skulle have lavet den afgørende rapport.
Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk
Tilbage i maj bestilte Fødevarestyrelsen en rapport fra Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET). I rapporten skulle der foretages en veterinærfaglig undersøgelse af mulige løsninger til, hvordan man kan genopstarte den danske minkavl på forsvarlig vis.
Det fortæller institutleder ved Dansk Veterinær Konsortium, Birgit Nørrung, til Jyllands-Posten.
Men dette undersøgelsesarbejde nåede ikke at blive fuldført, før regeringen stak en kæp i hjulet.
Før sommer beordrede regeringen nemlig pludseligt at sætte undersøgelsesarbejdet på pause. Og siden da har regeringen aldrig bedt DK-VET om at genoptage rapportarbejdet.
Regeringens beslutningen om at stoppe rapporten vækker undren hos institutleder Birgit Nørrung.
– Jeg forstår ikke, hvorfor Sundhedsministeriet specifikt beder SSI om ikke at komme med mulige løsninger.
– Det er svært at forstå, at man ikke vil bede om en risikovurdering, der er så præcis som mulig og med realistiske scenarier, siger hun til Jyllands-Posten.
Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET) er et samarbejde mellem de veterinære eksperter på Københavns Universitet (KU) og Statens Serum Institut (SSI). De beskæftiger sig bl.a. med at give faglige oplysninger vedrørende sundhedsrisikoen ved husdyrhold, hvilket f.eks. består af assistance i form af risikovurderinger.
Regeringen ønsker ikke forslag til mulige løsninger
Men regeringen ønsker slet ikke at undersøge mulige løsninger til, hvordan minkavlen kan genoptages. For da regeringen opfordrede den veterinærfaglige undersøgelse i behold, bestilte de en ny rapport fra SSI.
Denne SSI-rapport undersøgte ikke muligheder for at genoptage minkavl, men i stedet kun hvilke sundhedsmæssige konsekvenser der evt. kan være forbundet med at holde mink i landet.
I oplægget til SSI’s rapport stod følgende:
– Der er alene brug for en vurdering af risiko for den humane sundhed, ikke forslag til mulige løsninger.
Tidligere tirsdag kom det frem, at Statens Serum Institut (SSI) fastholder en vurdering fra juni om, at minkhold i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko af “ukendt størrelse”.
Derfor vil et flertal i Folketinget, bestående af regeringen og dens støttepartier, forlænge forbuddet mod at holde mink i Danmark frem til år 2023.