Nyt forslag fra regeringen skal øge den målrettede, personbestemte overvågning af danskerne

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Formålet er at sikre en entydig identifikation af relevante personer og effektivt understøtte målrettet personbestemt logning”, lyder det fra Justitsministeriet.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk 

I et forsøg på at gøre det nemmere at logge mistænkelige personer ønsker regeringen at sætte en stopper for anonyme taletidskort.

Det oplyser Berlingske.

Forslaget fremgår af den obligatoriske ændring af den omfattende  logningsbekendtgørelse, som er blevet bestemt af en række domme fra EU-Domstolen. 

Siden 2007 har logningsbekendtgørelsen resulteret i, at man samlede kæmpe mængder af danskernes tale- og internetdata.

Formålet var at gøre det nemmere for myndighederne at få adgang til data om mistænkeligheder, som kriminalitet og terror. Internetudbyderne og teleselskaberne er nemlig forpligtet til at gemme deres data i et år. 

Den omfattende indsamling af danskernes data er adskillige gange blevet kendt ulovlig af EU-Domstolen. Dog har justitsminister Nick Hækkerup (S) indtil nu ladet den ulovlige logning fortsætte. 

Læs mere om sagen her

Justitsministeriet: Formålet er at “understøtte målrettet personbestemt logning”

Og det er netop Nick Hækkerup, der fremlægger ændringen af logningsbekendtgørelsen, hvor forslaget om en afskaffelse af anonyme taletidskort fremgår. 

Hvis lovforslaget får et politisk flertal bag sig, ville man fremover skulle anvende et “unikt ID”, så man ved, hvem der køber og benytter sig af taletidskortet.

– Formålet er at sikre en entydig identifikation af relevante personer og effektivt understøtte målrettet personbestemt logning. I perioder, hvor der foretages målrettet logning, vil det være afgørende, at de rette personer logges, beretter Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Grunden til, at det lige er taletidskort, som man fra regeringens side er opmærksom på, er fordi, at de er særligt populære blandt kriminelle. 

Taletidskort er nemlig mere vanskelige at spore, fordi de kun kan bruges i en begrænset tidsmængde. Man skal heller ikke udlevere personfølsomme data, når man køber dem. 

Lovforslaget er i høring til den 25. oktober, hvorefter det skal stemmes igennem i folketingssalen. 

Går lovforslaget igennem, er det fra 1. januar 2022 lovpligtigt, at alle former for telefonabonnementer registreres med navn og CPR-nummer.  

I dag er der ca. 100.000 aktive taletidskort i Danmark.

[adning id="17957"]

Fik du læst?