Inden Østrigs kansler Sebastian Kurz i weekenden gik af, gennemførte han et markant nyt klimatiltag, som Danmark ifølge cheføkonom bør lade sig inspirere af.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
En CO2-afgift har længe været i spil som et centralt, politisk værktøj til at imødegå klimaforandringerne.
Mens vi ikke har indført en sådan afgift herhjemme – endnu i hvert fald – har man i Østrig i starten af denne måned indført en CO2-afgift.
Den nye CO2-afgiften indføres af den østrigske regering under sloganet “mindre forurening i luften, flere penge i lommen”. Det betyder, at regeringen indfører markante selskabs- og indkomstskattelettelser i samme ombæring.
CO2-afgift og skattelettelser for 134 milliarder
Sebastian Kurz, der netop i weekenden er gået af som Østrigs kansler efter en korruptionssag, kaldte tidligere på måneden den nye CO2-afgift og de dertilhørende skattelettelser tiltaget for “den største skatteomlægning i Østrigs historie”.
Siden er Alexander Schallenberg, der tidligere var udenrigsminister, blevet udnævnt som ny kansler. Schallenberg kommer ligesom Kurz fra det konservative parti ÖVP.
Werner Kogler, der som partiformand for De Grønne har været en af hovedkræfterne bag den nye CO2-afgift, fortsætter som vicekansler.
Frem mod 2025 vil der blive indført skattelettelser for tæt ved 134 milliarder danske kroner, skriver Reuters.
Selskabsskatten vil gradvist falde fra 25 procent til 23 procent i 2024, mens marginalskatten på arbejde også vil falde for flere indkomstgrupper.
På den anden side bliver der pålagt en CO2-afgift på omkring 220 kroner pr. udledt ton CO2 gældende fra midten af 2022. Frem mod 2025 vil afgiften stige til omkring 400 kroner pr. udledt ton CO2.
Cheføkonom: Østrig viser vejen – Mette Frederiksen bør lade sig inspirere
Idéen med den østrigske skatteomlægning er at tilskynde til mere klimavenlig adfærd, samtidig med at man skaber bedre vilkår for vækst med de tilhørende skattelettelser.
Og den idé falder i god jord hos tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.
– Østrig viser hvordan man skal implementere CO2-afgiften. De indfører en CO2-afgift fordi det er den mest omkostningseffektive metode til nedbringelse af CO2-udledningen. Og så bruger de provenuet til at sænke selskabsskatten med to procentpoint.
– Reduktionen i selskabsskatten er meget velstandsskabende, fordi det løfter investeringerne og det er med til opveje det vækstdræn, der selvfølgelig følger af CO2-afgiften. Desuden letter den østrigske regering marginalskatten på arbejde, hvilket også er vækstfremmende, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.
Han håber, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil kigge mod Østrig og lade sig inspirere af deres implementering af en CO2-afgift.
– Mette Frederiksen bør også lette selskabsskatten og skatten på arbejde, når hun forhåbentlig indfører en CO2-afgift på 1.200-1.500 kroner pr. ton CO2. Det er vigtigt, at den samlede CO2-reform ikke reducerer væksten. Og derfor er det vigtigt med bl.a. lavere selskabsskat, når CO2-afgiften indføres.
– Jeg håber, at Mette Frederiksen bliver inspireret af den østrigske regerings skattereform. Det bør være en central målsætning, at en CO2-afgift ledsages af forslag der øger væksten. Vækstpotentialet bør øges og ikke svækkes, siger Mads Lundby Hansen.
Indblik arbejder på at få en kommentar fra Statsministeriet til sagen.