Professor i rygedebat: Tillid er vigtigere end fakta

I udveksling med tobaksproducent sagde professor Charlotta Pisinger, at ”der er altid et eller andet studie i verden, som kan vise lige det, man påstår”.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Professor i rygedebat: Tillid er vigtigere end fakta

I udveksling med tobaksproducent sagde professor Charlotta Pisinger, at ”der er altid et eller andet studie i verden, som kan vise lige det, man påstår”.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger, som er tilknyttet Københavns Universitet og Hjerteforeningen, slutter en diskussion i Sundhedspolitisk Tidsskrift med at erklære, at videnskab er et tillidsspørgsmål. Debatten foregår med repræsentanter for tobaksproducenten Philip Morris:
”Diskussionen kan blive lang, vi kan hive studier op af hatten og forsøge at overbevise læserne om, at Vi har ret. Der er altid et eller andet studie et sted i verden, som kan vise det, man påstår. Tilbage står: Hvem har læserne mest tillid til,” skriver Charlotta Pisinger.
Diskussionen i Sundhedspolitisk Tidsskrift handler om, hvorvidt e-cigaretter og opvarmet tobak er mindre skadelig end almindelige cigaretter, hvor tobakken brændes af. Det mener repræsentanterne fra tobaksproducenten Philip Morris, læge og nordisk forskningschef Claude Guiron og kommunikationschef Christopher Arzrouni. De henviser til en række studier, som ganske vist ikke viser, at e-cigaretter, opvarmet tobak og andre nikotinprodukter er uskadelige, men at de er mindre skadelige end rygetobak.
Professor Pisinger skriver i et svar til de to Philip Morris-folk under overskriften ”Himmelråbende dobbeltmoral af tobaksindustrien”, at de to skribenter glemmer at fortælle, at:

  • Der på nuværende tidspunkt ikke findes skyggen af evidens for, at produkterne medfører mindre helbredsskade.
  • Så godt som alle brugere at disse ”skadesreducerende produkter” fortsætter med at ryge, og at skaden ved dette dobbeltbrug af flere tobaksprodukter synes at være større end ved rygning alene.
  • Produkterne frister mange unge ikke-rygere og øger deres risiko for at begynde at ryge almindelige cigaretter.

I et nyt indlæg henviser Philip Morris-folkene til en række studier, som tilbageviser professorens påstande. De er enige med professoren i, at der er brug for mere forskning om de længerevarende virkninger ved at bruge alternative rygeprodukter, men i et studie offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology fastslår forskerne, at ”der er lavere risiko for hjerteinfarkt ved brug af e-cigaretter end ved rygning”. Det er et af tobaksproducentens argument for, at der er helbredsmæssigt fornuftigt at skifte fra rygetobak til e-cigaretter. Professor Charlotta Pisinger er faktisk medunderskriver af denne artikel.
Der fremlægges yderligere et par studier, som tilbageviser påstanden om, ”der ikke er skyggen af evidens for, at produkterne medfører mindre helbredsskade”.
Næste påstand om, at ”så godt som alle brugerne af ’skadesreducerende produkter’ fortsætter med at ryge” imødegår Philip Morris-folkene med en henvisning, til bl.a. et japansk studie, som viser, at mere end 70% af brugerne af opvarmet tobak i Japan helt har kvittet cigaretterne. Heller ikke den danske rygevaneundersøgelse understøtter professorens påstand om, at så godt som alle brugere af e-cigaretter fortsætter med at ryge tobak.
I årets rygevaneundersøgelse kan man også finde argumenterne mod Charlottas Pisinger påstand om, at ”produkterne frister mange unge ikke-rygere”.
Undersøgelsen siger direkte, at ”hver femte (20%) af respondenterne i undersøgelsen angiver, at de ryger cigaretter, heraf ryger halvdelen (altså 10% af alle) cigaretter dagligt, mens den andel halvdel ryger e-cigaretter lejlighedsvis. Omkring en af 20 (5%) angiver, at de bruger e-cigaretter dagligt (eller lejlighedsvis), mens hver tredje (33%) angiver, at de tidligere har brugt e-cigaretter. Undersøgelsen viser, at brugen af opvarmet tobak blandt de 15-29-årige i Danmark stadig er begrænset.”
”Desuden viser de seneste uvildige undersøgelser vedr. unges brug af opvarmet tobak i Tyskland og Schweiz, at disse produkter ikke appellerer til unge.”
I sit sidste svar i diskussionen med de to Philip Morris-folk fastholder Charlotta Pisinger, at Philip Morris udviser hykleri. Og hun anfører, at hendes argumenter er fuldstændig i tråd med dem, som fremføres af verdenssundhedsorganisationen WHO og mange ngo’er – ja, alle, der arbejder med tobaksforebyggelse i verden.
Hun skriver: ”Den dag, Philip Morris holder op med at sælge cigaretter, vil jeg med glæde revidere min skepsis, indtil da vil jeg fortsat kalde det hykleri, at en tobaksfabrikant udtrykker bekymring for rygeres helbred. Blot for at prakke rygerne nye afhængighedsskabende produkter på. Det er ikke vejen frem, det er derimod støtte til rygestop, høj pris på tobak og lovgivning, som Philip Morris underminerer, hvor de kan komme til det.”
Læs selv hele debatten i Sundhedspolitisk Tidsskrift her:
11. september: Vælg den realistiske vej væk fra rygning (Guiron/Arzrouni)
14. september: Himmelråbende dobbeltmoral fra tobaksindustrien (Pisinger)
18. september: Pisinger afslører manglende viden om sit fagområde (Guiron/Arzrouni)
18. september: Jeg fastholder: Hykleri af Phillip Morris (Pisinger)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8162″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8336″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8593″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?