Regeringens argumenter imod mænds ligestilling hænger ikke sammen…

Alle fra Enhedslisten til Danmarksdemokraterne ønsker mere viden om mænds og drenges ligestillingsudfordringer. Undtagen regeringen og Liberal Alliance. Igen står forældet ideologi i vejen for arbejdet med mænds ligestilling, og igen trækker det spor ind i det feministiske NGO-landskab.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Et forslag fra Nye Borgerlige om at nedsætte et udvalg for at undersøge hvilke ligestillingsudfordringer, mænd og drenge har, fandt vej til Christiansborg d. 17. maj.

Det sker efter at Indblik d. 11. maj kunne afsløre tråde mellem feministiske interesseorganisationer og partipolitiske interesser – og der samme uge tegnede sig flertal imod et forslag om at demokratisere støtten til blandt andet organisationer, som arbejder med ligestilling.

Blot regeringen og Liberal Alliance stiller sig imod forslaget om et udvalg til at se på mænds ligestilling, som altså samler bred opbakning i oppositionen – Radikale Venstre, Enhedslisten, SF, Alternativet, Konservative, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er alle for forslaget.

Målet er blandt andet at undersøge hvorfor mænd er i massiv overrepræsentation i bunden af samfundet, herunder indenfor misbrug, hjemløshed, misbrug, kriminalitet, manglende uddannelse, dårlig sundhed og arbejdsløshed.

Problemer, som de eksisterende, statsstøttede interesseorganisationer på området – som alle er mere eller mindre feministiske – altså ikke har kunnet løse hidtil.

Alligevel tegner sig et snævert flertal imod beslutningsforslaget – og i særdeleshed regeringens modargumenter vækker bred kritik. Især Socialdemokratiets Camilla Fabricius, som er vikar for partiets ligestillingsordfører Trine Bramsen, udtaler sig opsigtsvækkende:

»Jeg synes faktisk også, at det er bekymrende, at når man kigger på Danmarks placering i forhold til de andre skandinaviske lande, så ligger vi lige nu på en samlet 32.-plads. Altså, det synes jeg simpelthen ikke er godt nok. Jeg vil også gerne have, at vi flytter os på det punkt, og hvis det kan være med til at vi også får set på hvordan mænds og drenges udfordringer er, så synes jeg det er væsentligt«, siger hun med henvisning til World Economic Forum’s Gender Gap Index, som for længst er afvist som valid indikator for ligestilling.

Tværtimod, så ville rapporten vise 100% ligestilling hvis alle et lands mænd og drenge forsvandt over natten, og 0% hvis pågældende lands kvinder og piger gjorde. Skævheden i sigtet kommer også til udtryk senere i Camilla Fabricius’ tale:

»Selvom at gruppen af hjemløse er betydeligt større for mænd, så er den allermest udsatte gruppe faktisk kvinder der lever på gaden«, siger hun.

Regeringen siger nej

»Netop den kobling – mænd, drenge og ligestilling – det er der i mine øjne et stort behov for at sætte fokus på«, siger ligestillingsminister Marie Bjerre (V) og fortsætter:

»I modsætning til kvinder og piger, har vi sjældent set på mænds og drenges udfordringer med kønnede briller«.

Herefter refererer hun til feministen Simone de Beauvoir og Tobias Rahim, og peger på at maskulinitetsnormer og forventninger påvirker mænd og drenge. Derefter konkluderer hun sin og regeringens modstand mod forslaget, fordi der ikke er anvist finansiering og fordi det vil tage noget tid.

Ligestillingsminister Marie Bjerre (V) peger helt konkret på, at hun har afholdt flere dialogmøder med interessenter på området – øjensynligt fortrinsvist feministiske interesseorganisationer som Kvinfo, Dansk Kvindesamfund og Dansk Mandesamfund, ud fra ministerens twitter-profil at dømme.

Ligestillingsministeren udtaler sig da også vanligvis om ligestilling på en måde, som intet gør for at så tvivl om, at hun er dybt forankret i feministiske og ideologiske antagelser:

For eksempel til Jyllands Posten, som d. 9. maj kunne bringe, at hun »blæser til kamp mod den rigtige mand« og peger på »et meget snævert kønsbegreb« som en del af problemet –  tydeligt inspireret af den feministiske interesseorganisation Kvinfo, som også nævnes i artiklen.

Et udfald, som blandt andet er modsvaret med anklager mod Marie Bjerre for at være »venstreradikalismens nyttige idiot«, af filosof og debattør Eva Selsing.

Modstanden fra regeringens side vakte da også krads kritik fra flere af folketingets ligestillingsordførere, herunder MF Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti:

»Var det fordi vi så, at der var et generelt problem med ligestilling blandt kvinder, så havde ministeren og regeringen lynhurtigt iværksat utallige initiativer for at få undersøgt og udbedret den udfordring, men når det handler om mænd så er ministeren tilsyneladende mere eller mindre ligeglad«, udtalte Mikkel Bjørn og fortsatte:

»Jeg tror der sidder mange mænd derude og undrer sig over hvorfor det altid handler om kvinders udfordringer, og hvorfor man altid har værktøjerne parat til at løse de udfordringer, men når det handler om mænd, så hører man i stedet sit eget ekko råbe ud i mørket«, sagde han.

Også Danmarksdemokraternes ligestillingsordfører, Susie Jessen, var kritisk overfor modstanden:

»Vi mener, at det her område ikke er blevet behandlet i så mange år, at der er behov for det store, forkromede billede, altså at vi får en grundig gennemgang af hvor ligestillingsudfordringerne er i dag«, sagde hun fra Folketingets talerstol.

»Jeg synes, det er vigtigt at holde lidt fast i, at det her område er blevet behandlet så dårligt i så mange år«, slog Susie Jessen fast.

Omvendt mener Moderaternes Rosa Eriksen ikke, at der er behov for mere viden på området:

»Vi har rigtigt dygtige organisationer i DK, som har en enorm viden, vi kan trække på«, siger hun og uddyber:

»Jeg anerkender, at der ikke er nok viden på området. Men den viden der er, det er alvorlig viden. Det er alkoholisme, det er selvmord, det er udøvelse af vold. Så de 5,9 mio., dem vil jeg hellere bruge på en indsats på et af de områder, som vi ved eksisterer, end at undersøge bredere«, siger hun.

Tidligere i behandlingen af forslaget havde Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn ellers spurgt retorisk:

»Har regeringen tænkt sig at afsætte 5,9 mio. til at løse mænds ligestillingsudfordringer? For ellers er det jo bare noget retorisk lirum-larum«.

Krads kritik: regeringens modstand er »skuespil« og »teater«

»…mener ordføreren at det her bare er et spørgsmål om, at det her er et beslutningsforslag fra én udenfor regeringen – og så kan vi lave dem lige så gode, lige så logiske og lige så rigtige som vi vil, og så skal de skydes ned. Mener ordføreren ikke, at det bare er det skuespil, vi er vidner til i dag inde i Folketingssalen?«, spørger Nye Borgerliges ordfører.

Dét tilskriver Danmarksdemokraternes Susie Jessen sig:

»Jo, det er jeg enig i, og jeg får også lidt af en deja vu-følelse fordi Nye Borgerlige stillede forslag om ligestilling af mænd og kvinder, som er udsat for partnervold. Der handlede det også om finansiering, og så gik der jo ikke så lang tid, så blev det problem løst i finansloven«, svarer hun og fortsætter:

»Så jeg synes, det er lidt af et teater nogle gange – det må jeg sige – at stå herinde, fordi når der er en generel opbakning, og vi også har en minister som i flere artikler har givet udtryk for at det her er et vigtigt område for hende – så lad os da få det løst, altså«, udtaler hun og afslutter:

»Jeg synes, det skal adresseres, for jeg synes, det er et problem. Et demokratisk problem«, siger hun. Susie Jessen mener, at beslutningsforslag om mænds ligestilling bliver »banket ned fordi de ikke er vokset i regeringens have«.

Også SFs Astrid Carøe kritiserer regeringen:

Hun anklager regeringen for blot at påstå at være enig i intentionen bag forslaget – men hun har endnu ikke oplevet regeringen bakke op om et eneste beslutningsforslag på området, siger hun inden hun spørger retorisk:

»Hvis vi lavede det om til handlingsplan, ville regeringen så være med til at bakke op om det?«, spørger hun.

Det lader ikke til at blive aktuelt, men forslagsstiller Kim Edberg fra Nye Borgerlige lovede i salen, at han ville finde finansieringen til forslaget inden det 2.behandles – så ligestillingsministeren har i hvert fald indtil da, til at raffinere på sine argumenter:

Med den store modstand i folketingssalen ville hun sandsynligvis gøre klogt i at gøre akkurat dét; raffinere på sine argumenter.

 

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE15612333/minister-blaeser-til-kamp-mod-den-rigtige-mand/
https://www.berlingske.dk/kommentatorer/marie-bjerre-er-venstreradikalismens-nyttige-idiot
https://www.ft.dk/samling/20222/beslutningsforslag/b66/20222_b66_som_fremsat.htm
https://www.berlingske.dk/kommentarer/hokuspokus-saa-er-der-fuld-ligestilling

 

[adning id="17957"]

Fik du læst?