Rolls-Royce presser på for at få gang i byggeri af små a-kraftværker

Den britiske regering overvejer et udspil fra et industrikonsortium med Rolls-Royce i spidsen, som vil bygge små A-kraftværker på samlebånd.  Første kraftværk kan være klar i 2029.

Rolls-Royce presser på for at få gang i byggeri af små a-kraftværker

Den britiske regering overvejer et udspil fra et industrikonsortium med Rolls-Royce i spidsen, som vil bygge små A-kraftværker på samlebånd.  Første kraftværk kan være klar i 2029.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Står det til industrigruppen omkring Rolls-Royce, vil man allerede næste år gå i gang med at finde egnede steder, hvor den nye industri kan placeres. Hvis planen føres ud i livet, vil 40.000 mennesker komme i beskæftigelse – og det lyder som sød musik i ørene på den britiske regering:  Corona-krisen har medført, at den britiske produktion i april faldt med 20,4%.
Ifølge flere britiske medier, bl.a. Mail on Sunday, begynder planen ”at finde ræsonnans” i regeringen.  Regeringen har allerede støttet konsortiets indledende undersøgelser med omkring 150 mio. kroner – men skal den nye plan rulles ud for alvor, kræver det over 4 milliarder kroner i investering – hvoraf regeringen bedes stille halvdelen til rådighed.
Selve forretningsideen bygger på at producere små kraftværker i moduler, som kan fremstilles på samlebånd på en fabrik og så sendes af sted og samles det sted, hvor de skal virke.  Et enkelt modul skal kunne levere strøm til en by med ca. 800.000 indbyggere, og ifølge planen skal man have bygget 16 kraftværker i 2050.  Og samlebåndsproduktionen skulle kunne få prisen pr. a-kraft reaktor ned på ca. 15 mia. kroner.   Det store atomkraftværk, som er under opførsel ved Hinkley Point i Storbritannien, er budgetteret til 141 mia. kroner.
Konsortiet anfører ikke kun prisen og etableringen af mange nye arbejdspladser som argument for at få i gang med projektet. For det tredje øger a-kraftværkerne tilgangen af CO2-fri energi, og for det fjerde vil de små kraftværker reducere den britiske afhængighed af kinesisk teknologi – et særdeles aktuelt emne i debatten.  Kinesiske virksomheder har bl.a. fået til opgave at bygge store atomreaktorer i Storbritannien i henholdsvis Sizewell i Suffolk og i Bradwell i Essex.  Samtidig er kinesiske Huawei involveret i etableringen af det britiske 5G-mobilnetværk.
Hvis projektet får den ønskede støtte og kan accelerere, er det forventningen, at det første mini a-kraftværk kan begynde at levere strøm i 2029.

[adning id="17957"]

Fik du læst?