Seksdagesregel kostede milliarder – regeringen fortryder ikke

Den omstridte seksdagesregel har været dyr for danske hoteller, feriecentre og vandrehjem. Regeringen fortryder imidlertid ikke dens indførelse.
Screenshot: Folketingets TV

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Seksdagesregel kostede milliarder – regeringen fortryder ikke

Den omstridte seksdagesregel har været dyr for danske hoteller, feriecentre og vandrehjem. Regeringen fortryder imidlertid ikke dens indførelse.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
8 millioner færre overnatninger på landets hoteller, feriecentre og vandrehjem i forhold til samme tidspunkt sidste år. Det er det foreløbige resultat af Covid-19’s indtog i Danmark og af de restriktioner, regeringen i foråret pålagde hotel- og restaurationsbranchen, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.
Det er især fraværet af overnattende gæster fra vores nabolande, der springer i øjnene. 2020 har indtil videre budt på 742.000 og 703.000 færre overnatninger fra henholdsvis svenske og norske turister end på samme tidspunkt sidste år. Det er en nedgang på 74 og 66 procent. Også briter, tyskere og hollændere har i vid udstrækning fravalgt at holde ferie i Danmark.
En del af forklaringen skal givetvis findes i turisternes ændrede adfærd i lyset af Covid-19-udbruddet, men spørger man hotel- og restaurationsbranchens branche- og arbejdsgiverforening Horesta har særligt den kontroversielle seksdagesregel gjort ondt værre. Reglen blev indført i foråret og forbød turister adgang til landet, hvis de bookede færre end seks overnatninger. Det betød i praksis, at mange turister helt fravalgte at tage til Danmark, hvilket kostede turistbranchen – herunder altså også hotelbranchen – milliarder af kroner i tabt indtjening.
Kollerup: Seksdagesregel var ikke en fejl
Seksdagesreglen blev afskaffet 15. august, men selvom den efter alt at dømme har været overordentlig dyr for hotelbranchen, fortryder regeringen ikke, at man indførte den. Forrige tirsdag var erhvervsminister Simon Kollerup (S) sammen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kaldt i samråd om den aktuelle beskæftigelsessituation i Hovedstaden som følge af Covid-19-krisen.
”Vi er enige om, at seksdagesreglen var en fejl? Det skal jeg lige høre ministrene om,” lød det undervejs fra Venstres Martin Geertsen.
Det ville erhvervsminister Simon Kollerup dog ikke høre tale om:
”Venstre vil gerne have, at det er restriktionerne – og dermed regeringen – der er skyld i den økonomiske udfordring, man står med. Den slutning kan man simpelt lave, men den er bare ikke gyldig, fordi den holder ikke. Man er nødt til at gøre ræsonnementet færdig og sige, at hvis der ikke havde været restriktioner, hvordan havde vi så været ramt økonomisk som land,” lød det som svar fra ministeren, som fortsatte:
”Venstre er på lange stræk temmelig risikovillige på vegne af den situation, vi står i. Jeg synes ikke, at det var forkert, at man havde seksdagesreglen. Den har kostet, ganske rigtigt, men vi har også kompenseret og fundet hjælpepakker til det. Men det har været for et formål; at reducere endagsturismen og derved risikoen for mange nye smittekæder,” lød det videre fra ministeren, før han igen understregede, at han fortsat ikke mener, at seksdagesreglen var en fejl.
Danmark er det eneste EU-land, der indførte en seksdagesregel, og Berlingske har tidligere kunnet afsløre , at den blev indført uden sundhedsfagligt belæg. Det har dog tilsyneladende ikke fået regeringen til at vakle i troen på dens effekt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6373 “][/vc_column][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”7628 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9551”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?