[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Stadig mindre areal rammes af vilde naturbrande
Mange af områderne med hyppige skovbrande er blevet opdyrket, og det har resulteret i et mindre omfang af afbrændt skov, viser tal fra NASA.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Klimaaktivister nævner ofte skovbrande som et tegn på, at klimaet bliver varmere. Nu viser nye tal fra den amerikanske rumorganisation NASA, at det areal, der årligt afbrændes af vilde brande, faktisk er blevet 25% mindre siden 2003.
Det er NASA’s Jordobservatorium, som måler de arealer, som hvert år rammes af vilde naturbrande. Og målingerne viser, at det afbrændte areal er blevet mindre år for år i hele perioden mellem 2003 og 2019. Data er indhentet via satellitter.
NASA-videnskabsmanden Niels Andela forklarer over for Washington Times fænomenet med, at stadig større områder i det globale syd inddrages til landbrugsdyrkning, og at man bruger maskiner til at rydde arealerne i stedet for at afbrænde vegetationen, inden området skal opdyrkes.
”På grund af den stigende befolkning i de områder i Afrika, Sydamerika og Centralasien, hvor naturbrande normalt har hærget, er savannerne og de store græsbeplantede områder blevet landbrugsland,” hedder det i udtalelsen fra NASA.
”Det har medført, at bønderne er holdt op med at afbrænde de områder, som man vil i gang med at dyrke, og derfor er det afbrændte areal hele tiden blevet mindre.”
Disse informationer får imidlertid ikke professor James Randerson fra University og California Irvine Earth Science til at fravige sin mening om, at der er sammenhæng mellem de vilde brande og klimaændringerne. Han siger til Washington Times:
”Der er tale om to forskellige tendenser. Selv om de afbrændte arealer faktisk er blevet mindre på savannerne, så ser vi en stigende intensitet og omfang af brandene i det vestlige USA på grund af klimaændringerne.”
På trods af at stadig større arealer inddrages til landbrug, øges også det areal, hvor der vokser skov. Faktisk voksede skovarealet på kloden med 2,24 millioner kvadratkilometer fra 1982 til 2016 – på den måde at der sker tab af skov i troperne, men stigning af skovarealer uden for troperne. Det fremgår af en artikel i Nature i november sidste år.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6765 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 7980 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 8499″][/vc_column][/vc_row]