Stort nederlag for regeringen: Radikale Venstre trækker sig fra omstridt aftale

Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Det er “en stor lettelse”, at regeringens aftale nu falder fra hinanden, lyder det.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Den socialdemokratiske regering har, sammen med sine røde støttepartier, foreslået at indføre et profitforbud på private daginstitutioner. Samtidig lød det i aftalen, at nyetablering af private daginstitutioner også skulle forbydes.

Et sådant forbud ville de facto have ført til, at privatejede dagtilbud ville blive en saga blot i Danmark, og at mange børnefamilier derfor ikke ville kunne få passet deres børn der, hvor de ønsker.

Derfor har der været mobiliseret en større kampagne imod profitforbuddet, bl.a. i form af gruppen “Vi bakker op om private daginstitutioner og pasningsordninger”.

De tusindvis af danskere, der i denne gruppe har engageret sig i kampen imod profitforbuddet, kan nu ånde lettet op: Radikale Venstre har nu trukket sig fra den omdiskuterede aftale, og det betyder, at flertallet for aftalen nu er væk.

Det er et stort nederlag for regeringen og dens røde støttepartier i form af Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti, som længe har ført kampagne for et profitforbud under slogans som “Man må ikke tjene penge på børn”.

Hos Dansk Industri glæder man sig til gengæld over, at de privatejede daginstitutioner nu bliver reddet.

– Det har været et år med stor usikkerhed og frustration for forældre, pædagoger og ejere i de privatejede børnehaver og vuggestuer. Derfor er det virkelig en stor lettelse, at Radikale Venstre har lyttet til børnefamilierne og de private ildsjæle og valgt at trække sig fra aftalen, lyder det fra DI’s branchedirektør Jakob Scharff i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

– Den politiske aftale var alene begrundet i ideologi og ønsket om at løse et problem, der ikke findes. Danmark kan ikke undvære de private pasningstilbud, og de vil kun komme til at skulle spille en endnu større rolle i fremtiden.

Tidligere har regeringen også forsøgt at få lignende tiltag gennemført på socialområdet, hvilket der i sidste ende heller ikke var flertal for.

– Der har i flere år været et alt for stort fokus på, hvem der leverer velfærden. Jeg håber, at vi nu kan rette fokus mod det vigtige, nemlig kvaliteten. De engagerede mennesker, der har kastet sig ud i at drive institutioner på eksempelvis dagtilbudsområdet, er med til at sikre, at familierne har flere valgmuligheder og dermed i højere grad kan vælge et tilbud, der passer til dem og børnenes behov, siger Jakob Scharff.

En analyse fra DI har tidligere vist, at private alternativer til de kommunale daginstitutioner er meget efterspurgt af forældrene. Særligt i yderkommunerne benytter mange forældre private alternativer. Antallet af børn ventes desuden at stige markant de kommende år, hvilket allerede nu presser mange kommuner. Private dagtilbud er derfor mange steder helt afgørende for, at familierne har et pasningstilbud.

– Vi er som mennesker forskellige, og derfor passer en one-size-fits-all tankegang meget dårligt med et moderne velfærdssamfund. Vi bør omfavne den mangfoldighed som private og selvejende velfærdstilbud giver frem for at insistere på en ensretning i de offentlige, siger Jakob Scharff.

– Vi står overfor et babyboom i Danmark, og vi forventer en massiv efterspørgsel på nye daginstitutioner i de kommende år. Her er de privatejede fuldstændig afgørende for, at unge forældre kan få passet deres børn i fremtiden, siger Jakob Scharff.

Indblik har tidligere skrevet om sagen, der nu har fået sin afslutning, her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?