[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Sundhedsstyrelsen vækker bekymring hos tandlæger
Privatpraktiserende tandlæger undrer sig over Sundhedsstyrelsens skiftende meldinger om stramninger.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
”Det virker, som om Sundhedsstyrelsen ikke bryder sig om tandlæger. Det virker, som om Seruminstituttets anbefalinger lige bliver strammet en ekstra gang af Sundhedsstyrelsen. Det virker, som om det er baseret på fornemmelser, ikke videnskab,” siger Mads Bundgaard, privatpraktiserende tandlæge på Amager, til Indblik.net.
”De seneste regler fik vi i weekenden (18.-19. april, red.), og vi fik jo lov at åbne igen i mandags. Vi får ca. 18 sider fra Sundhedsstyrelsen, som vi skal have kogt ned til noget, vi kan bruge i praksis. Så har vi jurister og hygiejnespecialister, som hjælper os med at fortolke, hvad de mener. Hvis vores tolkning bliver underkendt, må vi lave det om. Jeg savner, at allerede vedtagne retningslinjer bliver strammet på en måde, hvor vi tænker, ja, det her giver jo fin mening,” siger tandlægen i Tårnby.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”7045″ img_size=”200×300″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Tandlæger bekymret
Også formanden for klinikejerne i Tandlægeforeningen, Torben Schønwaldt (billede til venstre), udtrykker bekymring for, om Sundhedsstyrelsen har konsulteret sig nok med tandlægerne ude på tandklinikkerne, som har den praktiske erfaring med patienter.
”Noget tyder på, der mangler klinikere, som kan perspektivere tingene i den rigtige regning, så man ikke overimplementerer, men laver regler, der er tænkt fornuftigt igennem,” siger han til Indblik.net.
”Når Sundhedsstyrelsen udstikker retningslinjer eksempelvis til tandplejen, er det meget vigtigt, de har klinikere med til at vejlede om hensigtsmæssige forhold for at hindre smittespredning. Uanset om det er privat eller offentlig tandpleje,” siger han.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”12px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Stor erfaring med aerosoler
Der er meget, vi endnu ikke ved om covid-19, men der lader til at være enighed om, at det er en dråbebåren infektion. Få har som tandlæger praktisk erfaring med, hvordan man beskytter sig mod dråber.
”Vi har jo arbejdet med aerosoler i mange årtier,” siger Torben Schønwaldt.
Tandlægeforeningen har Styrelsen for Patientsikkerheds ord for, at de følger de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer til punkt og prikke.
”Der findes ingen områder ud over operationsafdelinger, hvor retningslinjerne er så skrappe, som de er indenfor vores område. Vi bruger værnemidler efter alle forskrifter, stærkt sug, mundbind, visir og briller osv. Og vi behandler jo primært raske patienter. Der er ikke påvist et eneste smittetilfælde, hvor en person, der arbejder på en tandklinik, er blevet smittet med covid-19 eller har smittet patienter,” understreger Torben Schønwaldt.
Sundhedsstyrelsens svar
”Tandlægeforeningen har tidligere udtrykt ønske om at være med i faglige processer, og de har også været inddraget i løbende dialog om arbejdet med retningslinjer undervejs,” meddeler Camilla Ratchke, centerchef i Sundhedsstyrelsen, til Indblik.net.
”Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med revisionen af retningslinjerne, som blev udsendt i lørdags sendt dem til kommentering til alle tandlægeorganisationer, herunder Tandlægeforeningen,” tilføjer centerchefen.
Tandlæger kan teste
Tilbage i Tårnby var Mads Bundgaard især bekymret for sin virksomhed, da Sundhedsstyrelsen i forbindelse med klinikkernes genåbning lagde op til, at tandlæger slet ikke måtte bore, hvis ikke patienten kunne fremvise en negativ covid 19-test.
Nu hvor myndighederne har skiftet strategi, og der skal testes i store stil, frygter han, at de offentlige test-centraler bliver en flaskehals.
”Hvorfor ikke bruge den testkapacitet, der allerede er på eksempelvis tandlægeklinikkerne. Covid-19-testen udføres med vatpinde i næsen og i svælget. Det kan tandlæger altså godt finde ud af, skulle jeg mene. Og dermed slipper en masse mennesker for at køre til en anden by og stå i kø i et telt,” siger Mads Bundgaard.
Den 22. april har Sundhedsstyrelsen opdateret retningslinjerne om test, således at tandlægerne ikke skal, men kan ordinere en test forud for behandlingen. Tandlægen må dog ikke selv foretage testen, og hvis testen er positiv, skal behandlingen udskydes.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6293″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6333″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6712″][/vc_column][/vc_row]