Tidligere republikanere overvejer at starte nyt parti

Tidligere republikanere er i drøftelser om at starte nyt parti
Rick Bowmer/Ritzau Scanpix

Flere end 120 tidligere republikanske embedsmænd, ambassadører og strateger er i drøftelser om at danne et nyt udbryderparti.
Det sker, fordi de betragter Det Republikanske Parti som uvilligt til at stå op mod den tidligere præsident Donald Trump og hans forsøg på at underminere det amerikanske demokrati.
Under de indledende drøftelser deltager tidligere valgte republikanske politikere, tidligere embedsmænd i administrationerne under Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush og Donald Trump samt tidligere republikanske ambassadører og strateger.
Det fortæller fire personer, som er involveret i drøftelserne.
Over 120 af dem holdt sidste fredag et Zoom-møde for at diskutere en plan for udbryderpartiet, hvis værdigrundlag er “principiel konservatisme”. Herunder gælder overholdelse af forfatningen og retsstatsprincippet.
Planen er at stille op med kandidater i nogle valg, men også at støtte andre centrum-højre-kandidater i andre valg. Det er uanset, om det er republikanere, uafhængige eller demokrater, forklarer personerne tæt på drøftelserne.
Den konservative Evan McMullin, der har arbejdet for Republikanerne i Repræsentanternes Hus og stillede op som uafhængig præsidentkandidat i 2016, fortæller, at han var medvært for Zoom-mødet sidste fredag.
Ifølge ham var deltagerne hovedsageligt tidligere embedsmænd, som er bekymrede for Trumps greb om republikanerne og den kurs, han har lagt for Det Republikanske Parti de seneste fire år.
Tre andre personer bekræfter Zoom-mødet og drøftelserne om et nyt, konservativt udbryderparti. De ønsker at være anonyme.
/ritzau/Reuters

[adning id="17957"]

Fik du læst?