Tilskud til økologi kunne i stedet skabe mere fri natur

Alle regeringer har siden 2011 brugt store beløb på at fremme økologi. Ifølge en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fra februar 2019 er der siden 2011 brugt 5.080 millioner af skatteydernes penge på at få flere økologiske produkter frem til forbrugerne.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tilskud til økologi kunne i stedet skabe mere fri natur

Der postes milliarder i økologi, selv om videnskaben ikke kan give belæg for, at det er fornuftigt.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Alle regeringer har siden 2011 brugt store beløb på at fremme økologi. Ifølge en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet fra februar 2019 er der siden 2011 brugt 5.080 millioner af skatteydernes penge på at få flere økologiske produkter frem til forbrugerne.
Det sker, på trods af at der ikke er videnskabeligt belæg for at hævde, at økologiske fødevarer er sundere end fødevarer produceret på videnskabeligt baserede landbrug. For eksempel forbød en svensk ret for et par år siden COOP i Sverige at reklamere med, at økologiske varer var sundere end andre.
På Aarhus Universitet har Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer samlet dansk forskning om økologi i en såkaldt vidensyntese, og om resultatet siger koordinator Lizzie Melby Jespersen til DR: Der er ikke videnskabelig evidens for, at økologi er sundere.
Det er heller ikke rigtigt at hævde, at der ikke findes sprøjterester i økologiske varer. I EU’s seneste undersøgelse fandt man 134 forskellige pesticidrester i økologiske produkter.
Og nu har tænketanken for de grønne erhverv Growz regnet på, hvor store arealer Den Danske Naturfond kunne have frikøbt som ren natur for 5.000 mio. kroner. Man kunne have fået 400 kvadratkilometer fri natur. Det svarer til et areal, som udgør Langeland og Samsø tilsammen.
Og cand.hort., ph.d. Allan Holm Nielsen, fra Growz føjer til beregningerne: På sådanne 400 kvadratkilometer natur dannes i øvrigt cirka 80 milliarder liter grundvand om året – eller svarende til 13.000 liter drikkevand pr. dansker pr. år.
Økologisk landbrug er ekstensivt landbrug, og udbyttet er derefter. Man regner med, at udbyttet ofte er 30-40% lavere end på moderne landbrug. Hvis for eksempel den nuværende danske hvedeproduktion skulle dyrkes økologisk, ville det kræve et ekstra-areal på størrelse med Fyn, viser beregninger, Growz har lavet.
Interessant nok er det heller ikke til gavn for biodiversiteten at udvide arealet til økologisk dyrkning. En stor international undersøgelse offentliggjort i Nature Sustainability viser, at en opdeling, hvor der dyrkes effektivt landbrug i et område og så udlægges fri natur i et andet, er bedre for dyrelivet end et område, hvor der dyrkes økologisk landbrug, fordi også ekstensivt landbrug fortrænger visse dyre- og plantearter.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1570170101793{padding-left: 0px !important;}”][qk_post id=”1345″][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1570170107328{padding-left: 0px !important;}”][qk_post id=”671″][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1570170116080{padding-left: 0px !important;}”][qk_post id=”52″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?