Trods corona og nedlukning: Flere starter virksomhed

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Pandemien har ikke ramt lysten til iværksætteri, viser nye tal. 

Af Carsten Steno, carsten@indblik.net 

Man skulle måske tro, at færre ville etablere nye virksomheder under coronakrisen. Men sådan ser billedet ikke ud.  

9.067 virksomheder så dagens lys i første kvartal af 2021, viser tal fra data- og analysevirksomheden Experian, baseret på indberetninger til CVR-registret.  

Det er en stigning på 30 procent i forhold til første kvartal 2020, der var præget en smule af nedlukningen i sidste halvdel af marts.  

– I et historisk perspektiv har kun 2017, 2018 og 2019 budt på flere virksomhedsdannelser i første kvartal, og de år var endda under kraftig påvirkning af IVS-ordningen, hvor det kun kostede en krone at danne et selskab, pointerer Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian, og tilføjer: 

– Det er meget glædeligt for dansk erhvervsliv, at der er så stor iværksættertrang. Det ville være helt naturligt, hvis flere droppede drømmen om at få fod under eget bord, præcis som efter finanskrisen, men den frygt er indtil nu gjort til skamme.  

– I løbet af 2020 så vi i øvrigt også et fint iværksættermiljø efter en markant nedtur lige efter første nedlukning i marts 2020. 

Stor fordel for dansk økonomi 

Ifølge Bo Rasmussen har coronakrisen gang på gang overrasket positivt, når det kommer til erhvervslivets modstandskraft, og det er en stor fordel for dansk økonomi, at virksomhederne fortsat spirer frem. 

– Det er normalt, at kriser giver særligt gunstige forhold, når det kommer til innovation. Med det nuværende aktivitetsniveau kan vi håbe, at dansk erhvervsliv står stærkt i forhold til at gribe opsvingets muligheder. 

– Denne atypiske krise har formentlig haft en positiv indvirkning på iværksættertrangen, fordi mange brancher har oplevet gyldne tider.  

– I modsætning til for eksempel finanskrisen, der ramte bredt i samfundet, er den nuværende krise mere branchespecifik, forklarer Bo Rasmussen, der samtidig opfordrer långiverne til at være grundige med kreditvurderingen. 

Det har samtidig overrasket, at antallet af konkurser ikke er steget under coronakrisen i forhold til tidligere. 

Det kan muligvis forklares med hjælpepakkerne, som nu snart udfases.  

Flere eksperter har forudsagt en konkursbølge, som senest kommer, når regningen for udskudte momsbetalinger  og A-skat forfalder. Men foreløbig er konkursbølgen altså udeblevet. 

[adning id="17957"]

Fik du læst?