Undersøiske vulkaner, ikke CO2-udslip, får gletcher til at smelte

Thwaites-gletcheren på Antarktis smelter, og det kan medføre stigning af havenes niveau. Den britiske tv-station, BBC World, som sender til hele verden, omtalte forleden en videnskabelig ekspedition til Antarktis.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Undersøiske vulkaner, ikke CO2-udslip, får gletcher til at smelte

Thwaites-gletcheren på Antarktis smelter, og det kan medføre stigningen af havenes niveau.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Den britiske tv-station BBC World, som sender til hele verden, omtalte forleden en videnskabelig ekspedition til Antarktis. Ekspeditionens opgave var under meget barske vejrforhold at bore igennem gletcheren Thwaites og komme ned til det varme vand, som er i gang med at smelte gletcheren nedefra.

Gletcheren er så stor, at hvis den fortsætter med at smelte, kan det få konsekvenser for vandstanden i verdenshavene. Den foreløbige afsmeltning fra gletcheren har ifølge BBC bidraget med 4% af verdenshavenes stigning.

BBC nævner hverken i tv-indslaget eller i teksten på hjemmesiden årsagen til, at gletcheren smelter, kun at det en er følge af ”klimaændringerne”. Årsagen er ellers velbeskrevet i den videnskabelige litteratur, og den er, at der er betydelig undersøisk vulkanisk aktivitet i området, som opvarmer vandet og derfor forårsager smeltningen af gletcheren nedefra.

Dr. David Whiterhouse, som er videnskabelig redaktør i tænketanken Global Warming Policy Forum (GWPF), kommenterer BBC’s “undladelsessynd”:

”Ikke alt, som ændrer sig dramatisk, eller har potentialet til at gøre det, skyldes udelukkende eller hovedsageligt menneskets indflydelse på omgivelserne. På trods af vores påvirkning har vi altid levet i en verden, hvor naturen ændrer sig konstant og af sig selv.”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4463″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”609″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3217″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?