Ungarn fokuserer på de mest udsatte

Regeringer har indtil videre behandlet corona-pandemien vidt forskelligt. I Ungarn har staten primært haft fokus på ældre og sygdomsvækkede borgere, fortæller dansk expat.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ungarn fokuserer på de mest udsatte

Regeringer har indtil videre behandlet corona-pandemien vidt forskelligt. I Ungarn har staten primært haft fokus på ældre og sygdomsvækkede borgere, fortæller dansk expat.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
Ungarns regering har tidligere end den danske regering grebet dramatisk ind for at inddæmme Covid-19-smitten.
”For 11 dage siden blev der indført et totalt landingsforbud for fly fra Kina, Iran, Italien og Libanon. Tirsdag midnat blev der indført undtagelsestilstand herunder genindført grænsekontrol mod samtlige Schengen-lande samt forbud mod gennemrejse af internationale busser og tog. Fredag morgen indførtes et midlertidigt indrejseforbud, gældende i foreløbigt 10 dage. Hvis man er bosiddende expat med et ungarsk adressekort og permanent opholdstilladelse, kan man dog stadig køre ind i Ungarn uden problemer, forudsat man ikke kommer fra Italien,” oplyser Timo Schröder, der har boet i Ungarn siden 2014.
Ungarn har også indført forsamlingsrestriktioner, hvilket betyder, at der er indført forbud mod afholdelse af indendørsarrangementer med over 100 deltagere samt afholdelse af udendørs arrangementer med over 500 deltagere.
Business as usual
Ligesom i Danmark er flere skoler og uddannelsesinstitutioner midlertidigt lukket.
”Men ellers har landet fungeret, og vi har endnu ikke mærket noget i det daglige. Butikker, markeder, offentlige institutioner osv. er åbne og business as usual,” beretter han.
”Vi expats er blevet opfordret til at blive i Ungarn, modsat de danske myndigheder, som opfordrer os til at returnere til Danmark,” siger Timo Schröder, der har tænkt sig at følge den ungarske opfordring.
Den ungarske regering håndterer coronavirus meget anderledes end de fleste europæiske lande incl. Danmark, vurderer Timo Schröder, der får det meste af sin information fra sin nabo, som har en ledende stilling i det regionale nødberedskab.
”I stedet for massenedlukning af landet og jagen rundt efter mulige smittebærere, ser det ud som om, man har valgt at fokusere på de få udsatte, altså ældre og sygdomssvækkede borgere. Regeringen har konkluderet, at coronavirus er i landet, og at det er umuligt at stoppe spredningen,” fortæller Timo Schröder fra sit hjem syd for Balatonsøen, ca. 2 timers kørsel fra Budapest.
”Da langt den største del af de ældre borgere bor i eget hjem, eller sammen med de yngre generationer, har myndighederne valgt at isolere disse borgere i deres egne omgivelser, og da Ungarns demografi er markant anderledes end i Danmark er et sådant tiltag naturligvis også mere enkelt,” siger han. Der er 9.8 millioner ungarer, og under en femtedel af befolkningen er over 65 år.
Højere hospitalskapacitet
”I forvejen har landet en meget velfungerende ældrepleje med madudbringning hver dag. Hjemmeplejen blev i sidste uge underlagt det statslige nødberedskab, hvilket bl.a. betyder, at der løbende bliver udbragt ilt-anlæg til de ældre borgere med respiratoriske sygdomme, samt naturligvis medicin, c vitamin, rig kost og daglige lægetjek,” siger Timo Schröder.
”Øvrige udsatte borgere på hospitaler holdes ligeledes isoleret. Ungarns hospitalsvæsen er mange gange større end Danmarks målt på sengepladser, kun overgået marginalt af Østrig og Tyskland, og derfor er myndighederne ikke for nuværende bekymret for overbelastninger,” tilføjer han.
Søndag den 15. marts er det første ungarske corona-dødsfald oplyst – en 75-årig ungarer med lungebetændelse, indlagt på et hospital i byen Pest.
Regeringen forsøger nu at øge kapaciteten.
”På kun fem dage har man nødindrettet et tidligere hospital i Budapest til kun at håndtere corona-smittede borgere. Nødhospitalet har nu 400 senge, men der arbejdes målrettet på at få klargjort de øvrige etager,” siger Timo Schröder.
I skrivende stund er antallet af smittede i Ungarn opgjort til 32, og der er 79 i karantæne. De nyeste patienter omfatter ni iranere, 1 brite og 20 ungarere.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5892″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5974″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3593″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?