Vestlige lande fordømmer Kinas ændringer i Hongkongs valglov

Vestlige lande fordømmer Kinas ændringer i Hongkongs valglov
Tyrone Siu/Reuters

En lang række store vestlige magter kritiserer kinesiske ændringer i Hongkongs valgsystem.

Ændringerne blev vedtaget i denne uge af Den Nationale Folkekongres i Kina med det formål, at Hongkong får en mere “patriotisk” regering.

Men i praksis bliver Hongkongs demokrati undergravet. Det mener Australien, USA, Canada, Storbritannien og EU, herunder Danmark.

– Valgreformer gennemtvunget af Beijing er et uacceptabelt angreb på det lokale demokrati i Hongkong og et brud på princippet om “ét land – to systemer”, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fredag på Twitter og henviser til en udtalelse fra EU-Rådet.

– Kina bør respektere Hongkongs basic law og leve op til sine internationale forpligtelser.

Det var under den såkaldte basic law, at Hongkong i 1997 overgik fra at være en britisk kronkoloni til at være en særlig, administrativ region i Kina.

Dengang blev det også etableret, at Hongkong har delvist selvstyre efter devisen “ét land – to systemer”. Aftalen løber frem til 2047.

Men med de nye ændringer i valgsystemet får et kinavenligt udvalg blandt andet magt til at udpege flere af medlemmerne til det øverste råd i Hongkongs bystyre, kendt som LegCo (Legislative Council, red.).

Også blandt andet USA fordømmer Kinas tiltag.

– Disse handlinger frarøver hongkongerne en stemme i deres eget styre ved at begrænse den politiske deltagelse, mindske den demokratiske repræsentation og kvæle den politiske debat, udtaler udenrigsminister Antony Blinken i en meddelelse ifølge nyhedsbureauet dpa.

De fleste højtprofilerede, prodemokratiske politikere og aktivister er allerede enten i fængsel eller i eksil, efter at myndighederne slog ned på store protester mod regeringen i 2019 og 2020.

Protesterne kulminerede med indførelsen af en omstridt national sikkerhedslov, som i høj grad har indskrænket borgernes frihed.

Den Nationale Folkekongres beskrives ofte som Kinas parlament, men fungerer i realiteten tit som et gummistempel for beslutninger truffet af den øverste ledelse.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?