Vi kan klare verdens fødevareproduktion på halvdelen af arealet

Vi kan klare verdens fødevareproduktion på halvdelen af arealet. Det viser et nyt studie fra østrigske forskere, offentliggjort i tidsskriftet Nature Sustainability.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vi kan klare verdens fødevareproduktion på halvdelen af arealet

Det viser et nyt studie fra østrigske forskere, offentliggjort i tidsskriftet Nature Sustainability.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Hvis man anvender moderne dyrkningsmetoder og al tilgængelig viden om planters gødning og vækst, og får alverdens landmænd til at bruge denne viden, så vil vi i fremtiden kunne producere fødevarer til hele verdens befolkning ved kun at anvende halvdelen af det areal, vi bruger i dag.  Vi bliver altså i stand til at udlægge halvdelen af alle landbrugsarealer til natur (hvis vi ønsker det) og alligevel have mad nok.
Der er i årenes løb lavet flere studier, som viser denne udvikling, og det nyeste er offentliggjort den 16.april i det videnskabelige tidsskrift Nature Sustainability. Det er et studie, foretaget af forsker Christian Folberth og 8 kolleger fra det Internationale Institut for Anvendt System Analyse i Østrig.
Det hedder i studiets resume:  Studiets modeller viser, at hvis man får alle afgrøderne til at give maksimalt udbytte og hvis man anvender de 16 mest almindelige afgrøder over hele kloden, vil man kunne reducere det dyrkede areal med 50% og alligevel få samme mængde udbytter som i dag.
Det er selvfølgelig en ”alt-andet-lige” betragtning, men der er en række andre studier, som også viser potentialet i videnskabs-baseret landbrug.
Et studie fra 2013 af Paul E. Waggoner og andre forskere fra Rockefeller University i New York  ”Peak Farmland and the Prospect for Land Sparing” viste, at den verdensomspændende tendens til at øge udbytterne og optimere anvendelsen af gødning ville medføre, at helt op til 400 millioner ha kunne returneres til ”naturen” i 2060.  Der er omkring 25% af det dyrkede areal.
Udviklingen indenfor landbrugsproduktionen falder fint i tråd med de forudsigelser, den anerkendte amerikanske videnskabelige skribent Ronald Bailey skrev i sin bog ’The End of Doom’:
”Nye teknologier og velstand forårsaget af menneskers kreativitet vil skabe en kæmpe miljømæssig fornyelse i dette århundrede. De fleste globale tendenser viser, at i slutningen af dette århundrede vil verden være befolket af færre og meget mere velstående indbyggere, hvoraf de fleste lever i byer, som forsynes af ikke-fossile brændstoffer. Det areal, der er behov for til produktion af fødevarer, bliver mindre, så derfor vil både naturen og byerne blive større. Naturen vil først og fremmest blive brugt af mennesker til fritid og fornøjelse, ikke til produktion af råstoffer. Jeg er ikke bange på vegne af de kommende generationer. Tværtimod glæder jeg mig på deres vegne, skriver Ronald Bailey.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6765″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6819″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6179″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?