Vindmølleejere tjener millioner på at sætte møllen i stå

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vindmølleejere tjener millioner på at sætte møllen i stå

Tyskere betaler for, at danske vindmøller stopper, når det blæser for meget. Forklaringen er, at elnettet ellers bliver overbelastet.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Det lyder som en dårlig vittighed, men ifølge en opgørelse fra Energinet (det statslige danske selskab, som driver energinettet i landet), har danske vindmølleejere allerede modtaget 350 millioner kroner i år for at tage deres møller ud af drift.
Betalingen kommer fra den tyske elsystemsoperatør TenneT, som har til opgave at sikre, at det tyske elnet fungerer og ikke overbelastes. Det tyske system er forbundet med det danske elsystem, som især forsynes af vindmøller, når det blæser. Problemet er imidlertid, at når det blæser meget, kommer der så meget strøm til det tyske net fra danske møller, at det er ved at brænde sammen. Der er ganske enkelt ikke transmissionskapacitet nok i Nordtyskland.
Så derfor vælger TenneT at betale de danske vindstrømproducenter for at stoppe møllerne, indtil der igen er transmissionskapacitet i den tyske net. Prisen for at lukke ned afhænger af, hvad prisen ellers ville have været for at producere strøm.
Ifølge artiklen på Winddenmarks hjemmeside er betalingen på 350 millioner kroner for årets første otte måneder historisk høj.  Det skyldes dels, at det blæste rigtig meget i forårets første måneder, hvorefter det generelle elforbrug faldt på grund af coronakrisen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1409″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4347″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5882″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

 

Fik du læst?

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.