[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Nyt studie: Regnmængden følger solens aktivitet
Et helt nyt videnskabeligt studie fra Tyskland viser, at der er sammenhæng mellem solens aktivitet altså dens energiudladning og den regnmængde, som falder i Europa.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Videnskaben har for længst konstateret, at solens aktiviteter ændrer sig i en cyklus, som varer 11 år, og nu viser målinger, at også regnmængderne i Nordeuropa bevæger sig i mønstre, som varer 11 år.
Der ser det ud til, at man har fundet endnu en brik i den forskning, som viser, at solens aktivitet har stor betydning for klimaændringerne på jorden.
Landbrugsforskeren, Ludger Laurenz fra Münster i Nordtyskland, studerede som et led i sit rådgivningsarbejde for landbruget de regnmængder, som i årtier var målt på den lokale vejrstation i Münster. Han konstaterede, at regnmængderne varierede fra år til år, men at de også fulgte en 11-årig rytme, specielt tydelig for februar måned.
Ludger Laurenz gik derfor i gang med at undersøge, om de markante resultater fra februar i Münster også gjaldt for andre måneder og for andre dele af Tyskland. Hans kollega, fysikeren Horst-Joachim Lüdecke fra Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes i Saarbrücken (HTW), udviklede en algoritme, som kan bestemme sammenhængen mellem regnmængder og solaktiviteten. Man skaffede data om regnmængder i 39 europæiske lande i alle måneder, og fandt tal helt fra begyndelsen af 1900-tallet – ialt data fra 115 år.
Tredje deltager i projektet er Dr. Habil Sebastian Lüning fra det schweiziske IFHGK, Institut Für Hydrographie, Geoökologi und Klimawissenschaft. Det ligger i Ägeri i kantonen Zug. Han er specialist i solens indflydelse på klimaændringerne på jorden.
Resultatet af den store undersøgelse af de mange regndata er, at den sammenhæng mellem solaktiviteten og regnmængderne, som viste sig i Münster, også gælder i store dele af Central- og Nordeuropa. I det sydlige Europa er sammenhængen svagere.
Studiet viser også, at der er sammenhæng mellem regn og solaktivitet i andre måneder dog mindre markant end i februar – især i månederne april, juni og juli.
Konklusionen “Studiet bekræfter konceptet om, at solens aktivitet påvirker den hydroklimatiske udvikling som det allerede er antydet af andre forskere i en række lokale feltstudier. Men den præcise mekanisme, som gør, at solaktiviteten påvirker regnmængden, er stadig uklar og kræver yderligere forskning.”
Kilde: Laurenz,L., H.-J. Lüdecke, S. Lüning (2019) Influence of Solar Activity on European Rainfall. J. Atmospheric and Solar-Terrectrial Physics, 185: 29-42, doi 10.1016/j.jastp.2019.01.012[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]