Alle restriktioner forsvinder den 10. september – men denne oversete kattelem giver regeringen mulighed for at genindføre dem

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den 10. september vil alle coronarestriktionerne forsvinde, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Men allerede på forhånd har han åbnet en kattelem, der giver mulighed for igen at indføre restriktioner.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Fredag kom Sundhedsministeriet med en udmelding, som mange danskere har ventet længe på at høre: snart vil alle coronarestriktioner ophøre.

– Epidemien er under kontrol, vi har rekordhøje vaccinationstal, lød det fredag fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse. 

Han fortsatte endvidere:

– Derfor kan vi den 10. september droppe nogle af de særregler, vi har været nødt til at indføre i kampen mod covid-19. Regeringen har lovet ikke at holde på tiltagene længere, end det var nødvendigt, og der er vi nu.

Udmeldingen kom på baggrund af pres fra et flertal i Folketingets magtfulde epidemiudvalg, der ikke længere mente, at coronavirus skal klassificeres som en såkaldt “samfundskritisk sygdom”.

Det er denne særstatus, som har givet regeringen magt til at indføre vidtgående restriktioner.

Den 10. september står bekendtgørelsen fra 10. marts om kategorisering af covid-19 som en samfundskritisk sygdom alligevel til at udløbe, og nu hvor bekendtgørelsen ikke bliver forlænget, vil alle restriktioner bortfalde.

Heunicke har åbnet en kattelem på forhånd

Det lyder jo altsammen meget godt, men midt i den positive mediedækning bed opmærksomme læsere mærke i, at sundhedsminister Magnus Heunicke også udtalte følgende i forbindelse med fredagens udmelding:

– Men selv om vi lige nu står et godt sted, så er vi ikke ude af epidemien. Og regeringen vil ikke tøve med hurtigt at sætte ind, hvis pandemien igen truer vigtige funktioner i vores samfund, siger ministeren.

Med andre ord har Heunicke og regeringen allerede på forhånd åbnet en kattelem for, at restriktioner såsom coronapas og forsamlingsforbud kan genindføres efter den 10. september, hvis det vurderes, at coronavirusudbruddet “truer vigtige funktioner i vores samfund”.

Det på trods af den høje vaccinationstilslutning i den danske befolkning, hvor 71 procent er færdigvaccinerede.

Sundhedsministeriet: Her er, hvad der skal til, for at restriktionerne vender tilbage

Indblik har på den baggrund rettet henvendelse til Sundhedsministeriets pressetjeneste for at høre, hvad der mere konkret skal til, for at coronavirus igen kan klassificeres som en “samfundskritisk sygdom” og coronarestriktionerne dermed kan blive genindført.

– Det følger af epidemiloven, at en sygdom kan kategoriseres som samfundskritisk, hvis den er alment farlig og hvis udbredelse medfører eller risikerer at medføre alvorlige forstyrrelser af vigtige samfundsfunktioner. 

– Det kræver således, at den er alment farlig, og truer samfundsfunktioner – og så kræver det en indstilling fra Epidemikommissionen, og at der ikke er et flertal imod beslutningen i epidemiudvalget, lyder det i et skriftligt svar fra ministeriet.

Epidemikommissionen er på papiret “en selvstændig kollegial myndighed, der rådgiver om håndteringen af alment farlige og samfundskritiske sygdomme”, men selvsamme kommission har været mødt med hård kritik for at være domineret af den socialdemokratiske regerings venner og dermed fungere som en forlænget arm for regeringen.

– Det ligner en trojansk hest, som pakkes ind i sundhedsfaglighed, men hvor det i realiteten er ministerielle interesser, der bliver varetaget, lød det således fra juraprofessor Kristian Lauta tilbage i februar, da kommissionen blev lanceret.

Selvom restriktionerne falder bort, vil de danske sundhedsmyndigheder fortsat have anbefalinger omkring coronavirus.

Det drejer sig f.eks. om anbefalinger ift. isolation for folk, der er nære kontakter til coronasmittede.

[adning id="17957"]

Fik du læst?