“Vi skal væk fra den misforståelse, at virksomhederne skylder staten eller samfundet noget som helst.”
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Sådan lyder den klare melding fra Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, i et interview med Jyllands-Posten.
Han køber ikke fortællingen fra bl.a. regeringen om, at staten med de såkaldte “hjælpepakker” har reddet virksomhederne under coronakrisen og nedlukningerne.
– Jeg køber ikke den med, at vi er blevet hjulpet.
– Hjælpepakkerne er kompensation for ekspropriative indgreb fra politisk side i form af restriktioner og nedlukninger, siger han til Jyllands-Posten.
Udmeldingen fra Brian Mikkelsen kommer efter, at bl.a. Socialistisk Folkeparti er begyndt at slå på tromme for at indføre en særlig “coronaskat”, der skal beskatte virksomheder hårdt for at betale den massive regning for håndteringen af coronavirusudbruddet.
Men erhvervslivet har ingen regning at betale. Snarere tværtimod, lyder det fra Dansk Erhverv-direktøren.
– Virksomhederne har løftet et kæmpe samfundsansvar ved at holde hånden under en hel masse arbejdspladser og ikke fyre nær så mange, som omsætningsnedgangen egentlig ville tilsige.
– Virksomhedsejerne har haft penge med på arbejde hver dag, og det er de hårdest ramte, som har taget det største ansvar, siger han og tilføjer, at evt. ekstra skatter og afgifter ville være direkte skadelige for erhvervslivet, som prøver at rejse sig igen efter krisen.
Godt 36 milliarder kroner i direkte økonomisk kompensation til virksomhederne og omkring 600 milliarder kroner yderligere i garantier, lån, kreditter og udskudt skat er det indtil videre blevet til, skriver Jyllands-Posten.