Enhedslisten vil hæve skatterne så meget, at Finansministeriets regnemodeller ikke kan følge med

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

“Finansministeriets regnemodeller kan ikke tage hensyn til så ekstreme skatteprocenter”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Enhedslistens vidtgående “ulighedsudspil” har skabt overskrifter i denne uge – og med god grund. 

Partiet lægger nemlig op til at de rigeste skal betale 17,1 milliarder kroner mere i bl.a. en ny millionærskat og forhøjet aktieskat,

Få overblik over Enhedslistens “ulighedsudspil” her.

Udspillet har mødt kritik, og i et interview med Indblik har CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen kaldt udspillet for “den perfekte og ekstreme opskrift på at dræbe iværksætteri og investeringer” og “et decideret farligt økonomisk eksperiment”.

Enhedslisten vil have så ekstreme skatteprocenter, at regnemodellerne giver op

CEPOS har regnet på udspillet fra Enhedslisten, og selvom disse beregninger kaster lys over de estimerede – og voldsomme – konsekvenser af udspillet, kan de ikke afdække det fulde billede.

Det skyldes, at beregningerne benytter Finansministeriets regnemodeller, og disse kan slet ikke tage højde for f.eks. den enormt høje øverste marginalskat på 70 procent eller høje aktieskat på ligeledes 70 procent, som Enhedslisten vil indføre.

Skatteniveauer, der i begge tilfælde vil være de højeste blandt alle OECD-landene.

– Finansministeriets regnemodeller kan ikke tage hensyn til så ekstreme skatteprocenter. De kan f.eks. ikke indfange den formue- og hjerneflugt, der helt sikkert vil ske ud af landet, forklarer Mads Lundby Hansen til Indblik.

Enhedslistens udspil vil som minimum føre til BNP-tab på 18 milliarder kroner

Beregningerne fra CEPOS viser dog, at Enhedslistens udspil vil koste hele 18 milliarder kroner i tabt BNP og 15.700 personer i tabt arbejdsudbud, hvis det bliver til virkelighed.

– Det er markant, men jeg forventer, at drænet på velstanden bliver betydeligt større, understreger Mads Lundby Hansen i den forbindelse.

Tabel: CEPOS

Enhedslistens udspil kommer forud for de kommende politiske forhandlinger om fremtidens reformer i Danmark. 

Forhandlinger, som den socialdemokratiske regering selv har skudt i gang ved at lancere sit eget reformudspil.

Læs mere om regeringens udspil her.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?