Formandsvalget i DF nærmer sig: Her er, hvad Martin Henriksen går til valg på

Formandskandidat Martin Henriksen ankommer til TV-debat om formandsposten i Dansk Folkeparti, i København søndag den 16. januar 2022.(Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Martin Henriksen vil stå for en strammere udlændingepolitik og en mere konsekvent ledelsesstil, hvis han bliver valgt som ny formand for DF. Bliv klogere på, hvad den markante formandskandidat går til valg på, her.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Den 23. januar skal Dansk Folkeparti vælge ny formand til et ekstraordinært landsmøde i Herning.

Efter at Kristian Thulesen Dahl har styret partiet gennem en række valgnederlag, tog han efter et katastrofalt kommunal- og regionalvalg konsekvensen og gik af som formand.

Derfor skal DF’s medlemmer, der den 23. er repræsenteret af 957 delegerede, vælge en ny formand, der skal overtage efter Kristian Thulesen Dahl og påtage sig den tunge opgave med at genrejse partiet og lede det mod bedre tider.

Her står valget nu mellem tre kandidater: Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen.

Indblik vil som opvarmning til det afgørende landsmøde bringe interviews med alle kandidaterne, så du som læser kan blive klogere på, hvad de hver især går til valg på.

Tidligere har vi bragt interviews med Morten Messerschmidt og Merete Dea Larsen. Vi havde også et interview klar med Erik Høgh-Sørensen, der dog har trukket sig fra formandskapløbet.

Martin Henriksen er den eneste af formandskandidaterne, som ikke er vendt tilbage på Indbliks henvendelser om et interview, men vi giver dig alligevel et overblik over Henriksens formandskandidatur herunder – baseret på, hvad han tidligere har udtalt til andre medier.

Martin Henriksen sad i Folketinget for Dansk Folkeparti fra 2005 til 2019, hvor han ikke opnåede genvalg. I sin tid som folketingspolitiker var Henriksen en meget markant stemme i især udlændingedebatten.

Martin Henriksen blev fyret fra sin stilling som konsulent i Dansk Folkeparti efter han på partiets årsmøde kritiserede partiets politiske linje og advokerede for en strammere udlændingepolitik.

Han opnåede dog alligevel at blive valgt til hovedbestyrelsen – endda med flest stemmer. Ved kommunalvalget sidste år opnåede han endvidere at blive valgt ind i byrådet på Stevns.

Martin Henriksen har ved flere lejligheder slået på tromme for, at Dansk Folkeparti skal tilbage til rødderne. Særligt har han givet udtryk for, at partiet bør generobre rollen som dansk politiks udlændingestrammer nummer ét.

– Der skal være plads til fornyelse og talentudvikling, men jeg synes også, det er på tide, at vi skal være ærlige omkring de ting, der historisk har virket for Dansk Folkeparti.

– Da jeg sad i Folketinget, havde jeg ansvaret for at forhandle mange udlændingestramninger på plads. Jeg har også forhandlet ting på plads inden for ældreområdet og socialområdet, så de kerneområder, der historisk har været Dansk Folkepartis, har jeg næsten leveret resultater på, og det vil jeg kunne gøre i endnu højere grad fremadrettet, har han f.eks. udtalt til det statsejede medie DR.

Endvidere har Martin Henriksen lanceret et forslag om at fjerne udlændinges ret til ydelser som f.eks. kontanthjælp. Skulle han blive valgt som formand for DF, vil Henriksen altså gå efter at ændre Grundloven, så forslaget kan gennemføres.

Derudover har Martin Henriksen gjort det klart, at han som evt. ny formand for DF vil stå for en mere konsekvent ledelsesstil, så der hurtigere end før vil blive slået ned på møgsager.

Dette afspejler sig f.eks. i, at han på forhånd har meldt ud, at såvel Pia Kjærsgaard som Morten Messerschmidt ikke kan blive en del af ledelsen, hvis han bliver valgt som formand.

Den afgående formand Kristian Thulesen Dahl kan derimod godt få en fremtrædende rolle, har Henriksen erklæret.

– Når både Pia og Messerschmidt flere gange har kritiseret min person og min politiske kurs, så bliver det et pænt nej tak. Der skal sættes et nyt hold, har Martin Henriksen tidligere sagt til TV 2.

[adning id="17957"]

Fik du læst?