Minkskandalen er Danmarkshistoriens største politiske skandale og bør ende med en rigsretssag, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Det er snart et år siden, at statsminister Mette Frederiksen på direkte TV gav sin ulovlige ordre om at aflive alle danske mink for at slå en mutation af coronavirus ned.
Siden tvang Mette Frederiksen og regeringen med hjælp fra politi og militær de ulovlige aflivninger igennem – på trods af, at de udmærket var klar over, at de var i gang med at gøre noget ulovligt.
Det kan synes mærkeligt, men en stor del af befolkningen ser ikke noget problem i at have en regering, der bryder loven.
Det kan også undre, at regeringens støttepartier – Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre – har holdt hånden over regeringen og dermed blåstemplet dens grundlovsbrud.
Den eneste trøst er, at Minkkommissionen i denne måned langt om længe har påbegyndt sit arbejde.
Samtidig med de voldsomme afsløringer, som kommissionen allerede til de første afhøringer har afdækket, har Folketinget foretaget to advokatundersøgelser af minkskandalen, som ligeledes kommer med alvorlige afsløringer.
Det begynder altså at trække op til en rigsretssag mod regeringen.
Men da en stor del af befolkningen ikke kan se behovet for en sådan rigsretssag, kommer her en opsamling med 4 gode grunde til, at minkskandalen bør ende i en rigsretssag.
Lad os håbe, at det giver stof til eftertanke.
Man kan givetvis komme på langt flere gode grunde, og har du selv noget på hjerte i denne sag, er du velkommen til at sende Indblik et debatindlæg med dine tanker via linket her.
1) En rigsretssag er det eneste, der kan give os klare svar
Når almindelige mennesker bryder loven, fører det typisk til en helt almindelig retssag. Men når ministre bryder loven, er en rigsretssag vores eneste middel til at få prøvet sagen ved en domstol og få klare svar.
Det bør altid være op til domstolene at dømme folk skyldige eller uskyldige, men med en rigsretssag er der det specielle, at det er op til et politisk flertal at beslutte, om der overhovedet skal rejses en sag.
Hidtil har støttepartierne fredet regeringen, ligesom Socialdemokratiet selv har frakendt sig al skyld.
Men selv socialdemokrater bør have en interesse i, at minkskandalen ender med en rigsretssag. Er regeringen virkelig så uskyldig, som den påstår, er det kun en rigsretssag, der kan rense den for alle anklager.
At regeringen ikke har lyst til at blive stillet for Rigsretten tyder på, at den godt ved, at der er noget strafbart at komme efter.
Uanset hvad har den danske befolkning – og det danske demokrati – krav på at få den afklaring, som kun en rigsretssag kan give os.
2) Grundloven er blevet brudt
Centralt i minkskandalen har været anklagerne om, at ordren om at aflive alle minkene var grundlovsstridig.
Selvom særligt Socialdemokratiet selv har anfægtet disse anklager ihærdigt, tyder stadigt mere på, at Grundloven blev brudt i minkskandalen.
Det er i hvert fald, hvad landets førende juridiske eksperter siger. Senest har tre juraprofessorer fra Københavns Universitet gennemgået minkskandalen minutiøst i tidsskriftet Juristen.
Deres konklusion er klar: Regeringen brød Grundloven på hele tre punkter, da den beordrede alle danske mink aflivet og senere pressede ordren igennem.
Læs mere om deres vurdering her.
Grundloven er fundamentet for vores demokrati og retsstat, og derfor har vi ikke råd til at sidde grundlovsbrud overhørig. I hvert fald ikke, hvis vi ønsker at værne om vores demokrati og retsstat.
3) Regeringen brød loven med åbne øjne og ignorerede fagkundskaben
Afhøringerne i Minkkommissionen er næsten kun lige begyndt, men allerede nu er afsløringerne væltet frem.
Således er det bl.a. kommet frem, at regeringstoppen på forhånd var orienteret om, at det ville være ulovligt at aflive alle danske mink.
Med andre ord brød regeringen loven med åbne øjne, da den på pressemødet den 4. november 2020 beordrede alle mink aflivet.
Derudover er det kommet frem, at Fødevarestyrelsen ikke anbefalede at aflive alle danske mink.
Altså: Regeringen vidste, at den brød loven ved at beordre alle danske mink aflivet, og den vidste, at de faglige myndigheder ikke anbefalede det.
Når regeringen alligevel tvang beslutningen igennem, tilfalder det fulde ansvar Mette Frederiksen og hendes ministre – og dem alene.
Derfor bør en rigsretssag kulegrave hele regeringens ageren i skandalen, så vi kan få placeret ansvaret i sagen.
4) Regeringen tilbageholder oplysninger
Det er ingen hemmelighed, at regeringen ikke er glad for at stille op til kritiske interviews, og Mette Frederiksen har da også for nyligt nægtet overhovedet at udtale sig om minkskandalen over for Indblik.
Dog viser to nylige advokatundersøgelser fra Folketinget, at regeringen går længere end blot at undvige den kritiske presse.
Mette Frederiksen og co. har nemlig tilbageholdt afgørende oplysninger i minkskandalen, bl.a. om politiets omstridte actioncards.
Regeringen har antageligvis tilbageholdt disse oplysninger i et forsøg på at redde sig selv, men nu skal Minkkommissionen også undersøge de ulovlige actioncards.
Det har et flertal i Folketinget nu besluttet.
Når vi har en regering, der afholder pressen, politiske kolleger og offentligheden fra at få indsigt i de reelle forhold i minkskandalen, gør det kun en rigsretssag desto mere vigtig. Her kan alt nemlig komme frem i lyset – også det, som regeringen helst vil holde skjult.
Vi har lige nu en regering, der med åbne øjne har brudt loven og som i et år nu har forsøgt at dække over sit grundlovsbrud. Det er en gåde, at regeringen har kunnet slippe af sted med det indtil nu. Og det er simpelthen ikke et demokrati værdigt.
Derfor må vi håbe, at Folketingets politikere formår at være deres demokratiske ansvar voksent, når Minkkommissionen er færdig med sit arbejde til næste år.
Minkskandalen er Danmarkshistoriens største politiske skandale og bør ende med en rigsretssag. Hvis ikke det sker, er skandalen kun blevet desto meget større.
Dette er en leder, der udtrykker Indbliks holdning. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.