Ørsted og WWF giver børn klimaangst

Ørsted har fået sit undervisningsmateriale om menneskeskabte klimaforandringer godkendt af en børnepsykolog. Ikke desto mindre er det skræmmende påstande om klodens tilstand, som vindenergiselskabet sammen med WWF Verdensnaturfonden serverer for små børn.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ørsted og WWF giver børn klimaangst

Ørsted har fået sit undervisningsmateriale om menneskeskabte klimaforandringer godkendt af en børnepsykolog. Ikke desto mindre er det skræmmende påstande om klodens tilstand, som vindenergiselskabet sammen med WWF Verdensnaturfonden serverer for små børn, siger tre undervisere fra foreningen Klimarealisme.dk, der selv ønsker at lave klimarealistisk materiale.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
”Mens du læste bogen om den lille piges rejse, er jeg sikker på, du lagde mærke til, at det regnede voldsomt, at vejret blev varmere, at sneen smeltede, og at havet var forurenet.”
Sådan slutter børnebogen, som indgår i Ørsteds og WWF Verdensnaturfondens nye undervisningsmateriale, der er nået ud til over 60.000 skolebørn. I bogen går en trist lille pige omkring og spørger dyr og planter, om hvad der er hendes hjem, for til sidst at få at vide, at hele verden er hendes hjem.
”Børnebogen og sitet bag er vurderet og godkendt af en børnepsykolog, der netop har fokus på, hvad der kan gøres, for at klimaforandringerne ikke skræmmer børn. Den faglige vurdering er, at voksne skal tale med børn om klimaforandringer, og at børnebogen er en rigtig god måde at gøre det på, fordi den giver børn et andet afsæt for at tale om klima og klimaforandringer end de voksnes samtaler og dækningen i medierne. Børnepsykologen har også anbefalet bogen som basis for undervisningsbrug,” forklarer Filip Engel, vicedirektør i Ørsted, til Indblik.net.
Ikke kognitivt klar
Men ifølge undervisere tilknyttet Klimarealisme.dk er materialet i høj grad med til at skabe den klimaangst hos børn og unge, som Ørsted og WWF siger, de vil undgå.
Naja Johansen er naturfagslærer i folkeskolen, hvor hun er ved at læse videre til talentvejleder og derfor har et særligt fokus på motivation og kognitiv udvikling.
”Børn i 0.-1. klasser er slet ikke kognitivt klar til så store spørgsmål om, hvordan vi passer på jorden. De skal have lov at være børn. Selvfølgelig skal de have dannelse, de skal lære ikke at smide affald i naturen, spare på lyset og den slags, men det har intet med klima at gøre. Alt for små børn bliver stillet alt for store krav,” siger Naja Johansen.
”Der er en masse små fine forsøg i materialet, men de bliver sat ind i en negativ sammenhæng. Det er fint, at man skal lave et syltetøjsglas og måle, at temperaturen stiger, men straks bliver det drejet over på noget negativt om CO2. Der er intet positivt om CO2 i materialet, selvom det er det, der gør, at vi overhovedet kan være på jorden,” tilføjer hun, der bider mærke i, at det kun er vindmøller og solceller, der får positiv omtale i materialet.
”Mange af forsøgene kan laves, hvis læreren er fornuftig og går uden om de indoktrinerende dele. Issmelteforsøget er fint nok i sig selv, men så stilles spørgsmålet, hvad vil der ske med isbjørnene, hvis isen smelter. Vi ved at antallet af isbjørne er i fremgang, men den typiske lærer i folkeskolen vil nok svare, at isbjørnene vil drukne, og dermed påduttes eleverne en politisk holdning,” vurderer Naja Johansen, der mener, at små børn skal leges ind i interessen.
”Det faglige og de store beslutninger skal tages lagt senere henne i skoleforløbet, hvor de kan forholde sig kildekritisk og danne deres egne meninger,” siger hun.
Ren manipulation
Greta Gallandy-Jakobsen har 11 års erfaring som tysk- og naturfagslærer i folkeskolen og privatskoler.
”Børn, der lige er startet i skole, er forsvarsløse over for propaganda. De kan forholde sig til, at de er ved at skifte tænder, ikke at hele verden er deres hjem. Det er umoralsk at bebyrde dem med, at de skal tage ansvar for hele jorden og løse voksne menneskers problemer,” siger hun.
En af de værste måder, materialet misinformerer på, er ifølge Greta Gallandy-Jakobsen verdenskortet.
”Det er en skive, hvor Danmark slet ikke er med, Afrika fylder ikke ret meget, og oceanerne næsten ingenting. Det er ren manipulation,” siger hun, der mener, man sagtens kan belære børn om klimaforandringer uden at gøre dem bange.
”Et klimarealistisk materiale skulle vise, at verden er stor, og der er plads nok til mennesker. Det er også vigtigt at fortælle børn, at planter har brug for CO2,” siger hun.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3561″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ingen grund til panik
Eyvind Dekaa, medstifter af Klimarealisme.dk, er tidligere skolelærer i naturfag.
”Der er meget klimasnak i folkeskolen og overdreven angst hos nogle børn, og det er jo forfærdeligt, at der er børn, der er skræmt fra vid og sans,” siger han til Indblik.net.
”Materialet bliver særligt hysterisk omkring vandstandsstigninger. Men ikke et eneste sted har man målt accelererende stigninger eller dokumenteret, at oversvømmelser skulle være menneskeskabt. Globalt siger man, at vandet stiger med ca. 2 mm om året. I Danmark hæver landet sig med sammen hastighed som vandet, så at gøre børn bekymrede for oversvømmelser er helt på månen,” siger Eyvind Dekaa, der arbejder på et undervisningsmateriale til udskolingen og gymnasier.
Han mener, et klimarealistisk undervisningsmateriale bør tage udgangspunkt i den deklaration, som over 500 forskere og andre personer med viden om klimaet har skrevet under på: There is No Climate Emergency. Her lyder det bl.a., at ikke alle klimaforandringer er menneskeskabte, og at CO2 er gavnligt for alt liv på jorden.
Børnepsykologen, der har godkendt Ørsteds og WWFs materiale, hedder Margrethe Brun Hansen, og hun konstaterer, at vi ser meget forskelligt på, hvordan man taler med børn om klimaforandringerne.
”Derfor tror jeg ikke, vi skal prøve at nå hinanden, men i stedet respektere vores forskellighed,” skriver Margrethe Brun Hansen til Indblik.net[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3259″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2835″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2164″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?