Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Tech-virksomheder vil gerne bygge nye og mindre atomkraftværker. De store virksomheder er nervøse for, at den grønne omstilling baseret på sol og vind ikke kan levere stabil energi nok til at drive et moderne teknologisk samfund.
Store tech-virksomheder som Google, Amazon og Microsoft er begyndt at interessere sig for den nyeste teknologi indenfor atomkraftværker. Disse giver nemlig en ensartet strøm, hvad der passer bedst til datacentre, som også skal kunne bruge kunstig intelligens. Solceller og møller giver kun omskiftelig energi, som vinden blæser, og en stærkt stigende brug af kunstig intelligens/AI kræver stor mængde konstant strøm.
I en større artikel i New York Times (oversat i Politiken 18. oktober) med titlen overskriften “Hungry for energy, Amazon, Google and Microsoft turn to nuclear power” skriver journalisterne Ivan Penn og Karen Weise, at ”techvirksomheder, der tidligere investerede stort i vind- og solenergi, tiltrækkes nu af atomkraft, fordi de ønsker strøm, der er tilgængelig døgnet rundt, og som ikke udleder drivhusgasser. Vind- og solenergi yder ikke konstant uden brug af batterier og andre former for energilagring. De store techvirksomheder har alle forpligtet sig til at køre på CO-neutral el senest i 2030, men det løfte blev givet inden boomet i kunstig intelligens, der kræver mere energi.”
Microsoft vil genoplive atomkraftværket på Tremileøen i Pennsylvania, og Amazon og Google ønsker udvikling af mindre modulreaktorer og Bill Gates har investeret syv milliarder i projektet med mindre reaktorer.
Tremileøen giver mange minder, da det forulykkede i 1979, og blev den værste kernekraftulykke i USA’s historie, men ingen mennesker omkom, og som kommentatoren Ann Coulter engang skrev: flere mennesker er døde i USA af at køre i bil med en Kennedy end af atomkraftværker.
Danmark er også med og vi har Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies i front. Udtrykket ”vi” refererer her til markeds- og teknologi-fællesskabet Danmark, og ikke til stat og folketing, som ikke støtter denne forskning og siden 1985 har fordømt og forvist atomkraft. Novo Nordisk har dog vist lignende progressive takter som de amerikanske tech-giganter med fordomsfrit at ville støtte udvikling af mindre reaktorer.
De danske forskningsfalankser må så tage til Schweiz for at afprøve deres teknik. ”Fra 2026 vil Paul Scherrer Instituttet (PSI) i Schweiz bygge en ny type atomreaktor udviklet af den danske virksomhed Copenhagen Atomics. Da Danmark ikke selv driver atomkraftværker, implementeres denne teknologi nu i Schweiz”, skrev det schweiziske ugemagasin Die Weltwoche (21. august 2024).
Så man skal læse i udenlandske aviser om danske virksomheders succes, fordi deres planer ser ud til kun at kunne realiseres i Schweiz. Jeg har ikke kunnet finde nogen omtale i danske aviser bortset fra fagbladet Ingeniøren.
Om det lykkes for tech-giganterne at sikre sig stabil energi, så vi alle sammen kan få glæde af vores computere og AI, bliver spændende at følge. Jeg vil gerne sætte bets på, at EU-kommissionen vil forhindre det. Og selvfølgelig også folketinget, men de spiller heldigvis ikke så stor en rolle her.
Bundlinjen risikerer at blive, at vi kan få ny teknologi og velstand og stabil konstant og fossilfri energi udenom regeringerne og staterne, og private aktører redder os fra deres politiske stupiditet.
Udviklingen i energiforbrug.