Til Klimafolkemøde – i tog selvfølgelig…

Klimafolkemødet i Middalfart var spændende oplæg, workshops, boder og inspirerende foredrag, udstillinger, 400 debatter, workshops, kulturevents, svampe-sandwich og pædagogiske spil undervejs. Et kalejdoskopisk arrangement, hvor vi kan være enige eller uenige på demokratisk vis. Og så var der dragen...
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Der gik ikke lang tid, før jeg erfarede, at vi var flere i togvognen, der skulle til Middelfart.

Overfor sad et ældre par, der diskuterede, om de først skulle til Bedsteforældrenes Klimaaktion eller til Det Fælles Bedste.   Det endte vist med sidstnævnte. De læste ”Das Jahrhundert der Toleranz” og syntes tysk var et dejligt sprog. Så her var et par velinformerede pensionister. På den anden side sad et par unge kvinder i 20èrne med hver deres computer og gennemgik programmet. I vognen også et par piger, der havde tager cykler med.

I Middelfart blev togvognen næsten tømt. Der var ikke behov for GPS til Klimafolkemøde 2024 – det var bare at følge flokken. Havnefronten i Middelfart var ved at vågne – der var mange unge mennesker og temmelig mange ældre. Midtergruppen manglede, de var nok på arbejde endnu. Borgere, beslutningstagere, virksomheder, NGO’er og organisationer var inviterede.

Lige nogle officielle citater og fra lokale medier

Temaet på årets Klimafolkemøde 2024 er Landbrug og programmet ligger klart.  

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget ønsker at deltage på Klimafolkemødet 2024 i Middelfart for at blive en del af et væsentligt samlingssted for borgere, politikere, organisationer og virksomheder med det fælles mål at sætte fokus og skabe løsninger på klimaudfordringerne. Udvalget ønsker desuden at gå i dialog med besøgende på klimafolkemødet og give mulighed for at få indblik i udvalgets arbejde på Christiansborg.

Med Landbruget som det overordnede tema er det oplagt at bidrage med viden og debat. Det handler om at synliggøre landbrugets arbejde med klimatiltag og tage debatten med de omkring 40.000 gæster, som forventes at deltage i Klimafolkemødet.

400 debatter i løbet af Klimafolkemødet og Jysk Landboforening, Herning-Ikast Landboforening samt Familielandbruget VEST-Jylland har sammen arrangeret debatten ”Gør ekstremregn til en ressource”, som du kan opleve fredag kl. 15.00 på Grøn scene. Torben Jensen, adm. Direktør i SAGRO vil være moderator når Tom Heron, adm. Direktør SEGES Innovation, Jesper Frost Rasmussen, borgmester Esbjerg Kommune og Niels Laursen, Landmand og formand for Jysk Landboforening debattere løsningerne for ekstremregn og behovet for vand i den grønne omstilling.

Klimafolkemødet byder på viden, debat, holdninger og god stemning – vi ses i Middelfart!

Ifølge foreningen “Vilde Middelfart” ligger Danmark på en tredjeplads over mest affaldsproducerende lande i Europa. Det kalder bestyrelsesmedlem hos foreningen Elisabeth Tejlmand for en “pinligt statistik”, som kun overgås i pinlighed ved, at Middelfart Kommune ligger over landsgennemsnittet, når det kommer til skrald.

Boderne

Der var utroligt mange – her levede den fri debat. Et par eksempler på mangfoldigheden – se hele listen her.

Foreningen Atomkraft Ja Tak var til stede og fremførte: ”Vi kæmper for at alle grønne teknologier tages i brug da vejen mod en fossil fri verden endnu er uoverskueligt lang. Hver energiteknologi bidrager med en unik energiproduktionsprofil. Atomkraft.” Atomkraft Nej Tak sås også.

Fossilfri Fremtid & Nej til Sukkerrørsgas på Lolland-Falster var til stede. ”Vi udfordrer med klimaquiz og klimasange, og vi deltager i konkurrencen om uddeling af Årets Grøntvaskerpris. Vi tager beslutningen om at udfase naturgas alvorligt og laver kampagne mod åbning af naturgasfelter i Nordsøen og mod at forsyne industrier med gas som alternativ til elektrificering.”

Bedsteforældrenes Klimaaktion: ”Aktive bedsteforældre fra hele landet. Sammen forvandler vi vores bekymring for klodens fremtid til aktiv handling. Med samtaler, musik og sang, demonstrationer, sjove og alvorlige indslag, quizzer, lege, udklædninger, billeder og breve til vores politikere og andre kreative ideer prøver vi stædigt at skubbe til den grønne omstilling.”

Familielandbruget: Skal der være liv på landet? Skal alle betale CO2-afgift for deres heste, ammekøer, høns eller andre små dyrehold eller skal der være en afgiftsfri bundkvote? Hvad mener du? Få en kop kaffe og en snak med Familielandbruget.

Landsforeningen Levende hav: Den aktuelle status for det danske havmiljø. Vi har et telt på kajen med en plancheudstilling om den aktuelle status for det danske havmiljø. Udstillingen er bemandet med folk, der gerne vil forklare og diskutere vores handlemuligheder.

Foreningen Klimarealisme: Prisen for mest kontroversielle bod må tilfalde dem. De har som mission at udfordre den videnskabelige og finansielle tilgang til Den grønne Omstilling. Plakaten ved deres bod siger alt. Lige for øjeblikket er organisationen gået i kødet på Energiøerne, som de kalder ”Ønskeøer” og et helt urealistisk projekt. På spørgsmålet om hvordan det havde været at være ”et anderledes dyr” i Middelfart var svaret: “Masser af gode samtaler. Og god stemning!”

 

Debatter og oplæg: Klimafolkemødet var slået stort op med tidligere og nuværende politikere. Blandt andre Tommy Ahlers, Ida Auken, Connie Hedegaard, Dan Jørgensen og også tidligere FN-generalsekretær Ban Ki-moon – som man dog måtte i biografen for at opleve. Minister Lars Aagaard skulle også have deltaget og blandt andet have diskuteret med elever fra Dalum Landbrugsskole og Nordfyns Gymnasium i Middelfart om torsdagen, men meldte afbud i sidste øjeblik. Det gav lidt ”sur bismag”.

Uanset standpunkt må man sige at Klimafolkemødet var en fin eksponent for det danske demokrati og ”Foreningsdanmark” – i sin smukkeste form. Bidrag til debatten og meningsdannelse på en fri og opløftende vis – en succes.

 

 

 

[adning id="17957"]

Fik du læst?