Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
I juli lavede vi i indblik en afstemning om, hvem der var den foretrukne statsministerkandidat blandt vore læsere. Søren Pape Poulsen var den foretrukne kandidat.
For en uge siden gentog vi afstemningen, og nu var Pape den der scorede lavest af ”de rigtige” kandidater – altså dem der har meldt ud, at de er kandidater og af pressen er blevet behandlet som sådanne.
Dengang – da Konservatives leder meldte sig som bejler, blev ideen hældt grundigt ned ad brættet af tidligere Venstre-strateg Claus Hjort Frederiksen, der forudså, at Papes ambition ville føre til splittelse, grumset kommunikation og resultere i, at blå bloks chancer for at komme i regerings-tøjet var forspildt.
Hjort Frederiksen får antageligt ret.
Til at starte med var Konservatives formand vældig populær, og meningsmålingerne spåede over 13% (Vox-meter). Så kom en række kedelige sager, som vi alle kender til: Papes personlige udenrigsdiplomati i Den Dominikanske Republik, som ikke var forelagt Udenrigspolitisk Nævn (alvorlig sag). Den lidt pamperagtige sag med tilegnelsen af en toprestaureret lejlighed i Viborg udenom reglerne, At Papes mands var jøde – selvom Søren Pape selv havde besøgt familie og set, at de var adventister og altså ikke jøder. Derudover sager der antyder, at den konservative statsministerkandidat har manglende beslutningskraft. (Blandt andet FE-sagen).
Resultatet for Konservative er nu, at de ligger pænt under 10% i vælgertilslutning – tæt ved de 6,6% de mønstrede ved folketingsvalget i 2019.
Jacob Ellemann har som den anden blå statsministerkandidat fået mere rutine, men da de to kandidater skulle holde en pressekonference i forbindelse med Lars Findsens bog om FE-sagen, gik det helt galt. Pilen kom til at pege på Pape Poulsen, der som tidligere justitsminister kom i problemer med den formodede FE-meddeler Ahmed Samsam, der endte med at få en fængselsdom i Spanien på 7 års fængsel – og ingen hjælp fra Danmark. Et flertal kræver nu en kommisionsundersøgelse af den sag.
Et pressemøde om FE-sagen, der ender med en kommisionsundersøgelse da den konservative statsministerkandidat var justitsminister… Det må man da sige at være en boomerang af format!
Lars Løkke Rasmussen har været dygtig til at samle stemmer – hvis man skal tro meningsmålingerne. Moderatere ligger nu på over 9%, og stemmerne kommer fra Radikale (særligt i København) Venstre og Socialdemokraterne.
Som det er lige nu, er der ingen vej uden om Moderaterne. Specielt da Mette Frederiksen gerne vil danne en regering hvor radikale ikke er med, og det er der jo forskellige grunde til. Radikale ”skinner heller ikke” med kun omkring 5% af stemmerne i meningsmålingerne.
En regering med S, SF, Moderaterne kunne godt tænkes, hvis ellers Enhedslisten vil acceptere det.
Alternativet er værre for dem: Skulle der kunne samles mandater nok på blå banehalvdel vil Lars Løkke tage sig godt betalt i form af Statsministeriet.
Næsten alle vil være på midten eller over midte lige nu. Er midten der hvor Rød blok bliver til Blå Blok?
Nej – ”Midten” er der hvor konsensus befinder sig og der hvor de politiske aftaler skabes. Altså en variabel størrelse og lidt at fatamorgana…