Smitten var allerede på tilbagetog, før de hårde nedlukninger trådte i kraft.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Sådan lyder konklusionen i et nyt studie udført af statistikere fra München Universitet.
Forskerne fandt i deres studie “ingen direkte forbindelse” mellem den tyske nedlukning og de faldende smittetal og konkluderer derfor, at nedlukningen kun har haft begrænset effekt ift. at kontrollere epidemien.
Det skriver det britiske medie The Telegraph.
I stedet fremgår det af studiet, at smittetallene allerede var begyndt at falde, inden en national nedlukning blev gennemført i november sidste år.
Samtidig fandt forskerne tydelige beviser på, at smittetallene også allerede var faldende, da nedlukningen blev skærpet yderligere i både december sidste år og april i år.
I studiet har forskerne valgt at fokusere på kontakttallet, da de vurderer dette til at være mindre påvirket af de varierende antal test, som bliver gennemført.
Den tyske regering har ellers brugt smitteprocenten som baggrund for beslutninger om at indføre nedlukninger, men det er misvisende, lyder det i studiet.
Ifølge forskernes beregninger var kontakttallet under 1, allerede inden nedlukningerne trådte i kraft.
I Tyskland er studiet blevet brugt af modstandere af nedlukninger, men forskerne bag studiet understreger, at deres arbejde ikke skal ses som oplæg til politisk debat.
– Du kan ikke ud fra dataene i vores studie sige, at nedlukningen var unødvendig, siger professor Ralph Brinks i et interview med tysk TV og fortsætter:
– Studiet viser blot, at starten af nedlukningen og faldet i smittetallene ikke falder sammen.
Ingen har rejst tvivl om studiets data og konklusioner, men i Tyskland er der – ligesom herhjemme – en verserende debat om, hvorvidt nedlukningerne har bidraget til faldet i smittetallene.
Tyskland begyndte en delvis nedlukning den 2. november sidste år, hvor barer og restauranter blev tvangslukket.
Herefter ramte en fuld nedlukning landet den 16. december, mens nedlukningen og coronarestriktionerne blev yderligere strammet den 23. april, da forbundskansler Angela Merkel slog “nødbremsen” i, som hun formulerede det.
Kunne du lide artiklen her?
Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.