Søndag blev Morten Messerschmidt valgt som ny formand for Dansk Folkeparti – og fra talerstolen i Herning sendte han en klar besked

Dansk Folkeparti's nye formand Morten Messerschmidt er netop blevet indsat og taler til Dansk Folkeparti's ekstraordinære årsmøde i Herning søndag den 23. januar 2022. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Morten Messerschmidt blev søndag valgt som manden, der skal genrejse Dansk Folkeparti.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Dramaet om, hvem der bliver Dansk Folkepartis nye formand, blev søndag den 23. januar endeligt afsluttet til et ekstraordinært landsmøde i Herning.

Det blev storfavoritten Morten Messerschmidt, der med 499 stemmer – 60 procent af stemmerne fra de fremmødte delegerede – kunne tage skridtet fra at være næstformand for DF og til nu at være valgt som formand.

Den overbevisende valgsejr afgjorde formandsvalget allerede i første stemmerunde, og det var en tilsyneladende forsonende og overskudspræget Morten Messerschmidt, der holdt tale efter valgsejren.

– Der kommer nu en tid, hvor vi skal hele vores parti, hvor vi skal samle vores parti, og hvor der vil være plads til alle.

– Der vil ikke komme nogen repressalier for, hvad der er sket i den tid, der er gået, nu skal vi sammen fremad, erklærede Messerschmidt fra talerstolen i Herning.

Messerschmidt vandt over de to andre formandskandidater Martin Henriksen og Merete Dea Larsen, som fik hhv. 219 og 107 stemmer.

Den fjerde formandskandidat, Erik Høgh-Sørensen, trak sig fra kapløbet kort før landsmødet for at give bedre plads til, at Martin Henriksen kunne vinde over Messerschmidt. Noget, der altså ikke lykkedes.

Morten Messerschmidt tiltrådte i sommeren 2020 på posten som næstformand i Dansk Folkeparti.

Messerschmidt blev første gang valgt i Folketinget i 2005, og gjorde fra 2009 til 2019 karriere som politiker i Europa-Parlamentet.

Her fik han i 2014 hele 465.758 personlige stemmer, hvilket er det højeste antal stemmer, en dansk politiker nogensinde har fået. I 2019 vendte Morten Messerschmidt tilbage til Folketinget.

Messerschmidts politiske CV tæller dog også en række sager, der har været omfattet af stor pressebevågenhed, hvoraf særligt den fortsat verserende såkaldte MELD- og FELD-sag om potentiel svindel med EU-midler i mange år har skabt problemer for ham.

I august sidste år blev Messerschmidt idømt seks måneders betinget fængsel i sagen, men kort tid inden årsskiftet blev det besluttet, at sagen skulle gå om, fordi dommeren i sagen var inhabil. Derfor er Messerschmidt ikke længere dømt, men sagen skal altså om igen, og dermed lader den endelige afgørelse fortsat vente på sig.

Skulle Messerschmidt få en hård dom, når sagen går om, står EU-parlamentarikeren Peter Kofod dog klar til at tage over. Han blev nemlig valgt som næstformand i et samlet kandidatur med Morten Messerschmidt.

Du kan læse mere om, hvad Morten Messerschmidt gik til valg på, i Indbliks interview med ham her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?