Der er især to partier, der fører an, når det kommer til jobskabelse.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Et af de politiske områder, som optager de danske vælgere mest, er partiernes økonomiske politik og hvordan politikken påvirker antallet af beskæftigede.
Derfor opgør tænketanken CEPOS med jævne mellemrum effekten af de danske partiers økonomiske politik på den strukturelle beskæftigelse.
Siden sidste opgørelse, som Indblik også skrev om, har Nye Borgerlige præsenteret sin store økonomiske plan for Danmark frem mod 2035.
Ifølge CEPOS’ beregninger øger Nye Borgerliges økonomiske plan den strukturelle beskæftigelse med 83.700 personer.
Derfor har CEPOS udgivet en opdateret opgørelse.
Her indtager Nye Borgerlige nu andenpladsen, kun overgået af Liberal Alliance, der med sin økonomiske politik øger den strukturelle beskæftigelse med tæt ved 100.000 personer.
På en tredjeplads ligger Kristendemokraterne, der også tidligere i år præsenterede en større økonomisk 2030-plan.
Herefter kommer Konservative, efterfulgt af Venstre og så Radikale Venstre.
Sammenlignet hermed giver den socialdemokratiske regerings førte økonomiske politik ifølge regeringens egne økonomer fortsat et fald i den strukturelle beskæftigelse på mere end 10.000 personer.
Der er flere gode grunde til, at Liberal Alliance fortsat ligger nummer et, når det kommer til jobskabelse blandt Folketingets partier.
– Liberal Alliance ligger klart nummer et på reform-ranglisten via deres 2030-plan, som bl.a. indfører en flad marginalskat på 40 procent., afskaffer efterlønnen, forhøjer pensionsalderen og fjerner registreringsafgiften.
– Liberal Alliance gennemfører en stor del af alle gennemregnede reformforslag i Danmark, og det slår ud i en vækstplan, der løfter beskæftigelsen med knap 100.000 personer, har CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen tidligere udtalt i et interview med Indblik.