Anmeldelse

Anmeldelse

Verden som myretue

Migration er en grundlæggende menneskerettighed, hævder den italienske filosof Donatella Di Cesare. Mennesker skal have lov til at bevæge sig frit og uhindret rundt på jordkloden og staterne er grundlæggende illegitime i deres forsøg på at forhindre dette.
Bogen er kun interessant som symptom på intellektuel galskab eller tåbelighed…

Anmeldelse

Fra Drøm til Mareridt i Valby

“Jeg kan se på nettet, at du aktivt støtter Danmarksdemokraterne, er du racist?”
Spørgsmålet til en ny økokriminel samarbejdspartner er meget naturlig for den libanesiske palæstinenser Wael, som er hovedperson i den nye bog “Hvidvaskeren”
Den kvindelige direktør har specialiseret i at tømme virksomheder for værdier inden banken lukker kontiene og svarer: “Nej jeg er ikke racist, men jeg bryder mig ikke om kriminelle indvandrere”.

Anmeldelse

Sjælekampen i den kolde krig

Ny bog om de ideologiske konflikter under den kolde krig i Danmark bygger stadig på en forældet symmetri mellem Sovjet og USA, kommunisme og kapitalisme. Sovjet var en ondartet anomali og det forstår forfatteren ikke.

Anmeldelse

Konservativ så det gør noget

I en ny bog trækkes en lang række konservative forfattere og teologer ud af glemslen og den er et vigtigt korrektiv til nutidens debat om den konservative sjæl.

Anmeldelse

Politiske promiller – og samfundsøkonomiske procenter

Der burde laves undersøgelser af, hvor meget fraværet af en drikkekultur på de danske arbejdspladser har beriget samfund og produktiviteten. Det er mere relevant end anekdoter om sporadiske drukeventyr på Christiansborg…

Anmeldelse

Sonetter til en terrorist

Den danske digter Klaus Høeck skrev i 1981 en digtsamling om RAF-terroristen Ulrike Meinhof, som Gyldendal nu har genudgivet. Meinhofs skæbne er interessant, men Gyldendals udgivelse bidrager ikke til det.

Anmeldelse

Friis Arne Petersen – Den Forandrede Verden.

Topdiplomaten Friis Arne Petersen fortæller sin historie til journalist og forfatter Kurt Strand. Baggrunden er, at forfatteren beder diplomaten give ham en introduktion til Kina.

Anmeldelse

Kom ind i Anders Krabs store borgerlige telt

Familien betyder noget. Dette korte budskab er efter min mening det vigtigste, man skal huske fra Anders Krab-Johansens nye bog: ”Fri os fra den værdiløse borgerlighed”.

Anmeldelse

Vestens ideologiske borgerkrig

Vesten oplever i disse år en intern krig på ideer, som mobiliserer både universiteter og forfattere og med mange direkte konsekvenser for politik, uddannelse og samfund.

Anmeldelse

Et kampskrift for borgerligheden

I en ny debatbog argumenterer Martin Ågerup, CEPOS´ tidligere direktør, for grundstrukturen for en samlet borgerlig politik. Det er en pædagogisk bog, som er læselig for alle, men det bedste er analyseapparatet.

Anmeldelse

Hvis Krigen kommer

Ulla Varnke Sand Egeskov og Bodil Frandsen har skruet en coffeetable-book sammen – om befolkningens forberedelse på krig.
Bogens koncept samler 4 elementer;
1) Beskrivelsen af den kolde krig, 2) De danske holdningsaktører, 3) REGAN Vest og 4) Tiden efter freden brød løs.

Anmeldelse

Frederik 10.´s Kongeord

Kort efter tronskiftet kan Kongehuset præsentere en lille bog af Kong Frederik 10. med hans tanker om at være konge og om forståelsen af hans valgsprog: Forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark.

Anmeldelse

Nedtælling til 5. november

For mange beslutningstagere, kommentatorer og investorer, har 2024 stået som et Dark Tower. Lige siden Trumps løgne om valgsvindel, da han ikke havde niveau til at acceptere valgresultatet og lykønske sin modpart.

Anmeldelse

At leve under politibeskyttelse

Martin Krasnik, Weekendavisens chefredaktør, har skrevet en engageret bog med stor harme over Hamas´ angreb på Israel og virkningerne for danske jøder, som i stigende omfang må leve under politibeskyttelse i dagligdagen.

Anmeldelse

Elon Musk – risikovillig til fingerspidserne

Elon Musk er verdens rigeste mand og en ny grundig biografi beskriver over 700 sider hans korte, stejle og spændende karriere. Musk er iværksætter og det er svært ikke at beundre hans virketrang.

Anmeldelse

Den store dansker

I dag kalder de fleste præster sig grundtvigske, fordi det er en sikker varebetegnelse, og tilpas udvandet til ikke at betyde noget. Farcen kulminerede i 2021, da Grundtvigsk Forum, det officielle talsrør for grundtvigianismen i dagens Danmark, gav sin årlige Grundtvigpris til Enhedslistens Pelle Dragsted.

Anmeldelse

Muskulær kristendom

En ny bog fokuserer på den kristne gentleman, som var et udbredt ideal førhen. Den gang blev kristendommen opfattet som muskuløs, altså kraftfuld, og i stand til at forandre verden, ikke gennem politik, men gennem hver enkelts aktive indsats båret af en stærk karakter og pligtfølelse.

Anmeldelse

Fra Kølerfigur til Global influencer.

Forfatterne skriver med indlevelse og respekt om de meget forskellige ægteskaber og politiske vilkår, som har rejst ind på Pensylvania Avenue sammen med fruerne. Og så er det lykkedes forfatterne at samle livsgerninger for en række af førstedamerne i en kort og præcis tekst. Første Damer fra Lindhardt & Ringhof er en kort og spændende måde at få genopfrisket hjørneflagene i moderne amerikansk historie.

Anmeldelse

Religion skaber vrede og oprørske mænd

Vi skal kun 200 år tilbage i dansk historie for at finde religiøse konflikter af voldsom art mellem kristne. I en fredelig fynsk landsby opstod der strid mellem præsten og ’de hellige’ som ikke kunne forsones.

Anmeldelse

Den europæiske flygtningepolitik hjælper de forkerte

Asyl- og indvandringspolitikken er umoralsk, hævder tysk professor. Den tilgodeser de stærke, og lader de forfulgte i stikken. Fornuft og rationalitet sættes ud af kraft. Ved den store flygtningestrøm i 2015-16 blev ikke ét menneske reddet, som var i fare. Til gengæld døde titusinder i forsøget på at nå Europa og terrorister fulgte i kølvandet.

Anmeldelse

Kritisk analyse af klima-politikken

Hvis man vil læse en forståelig og god indføring i klimakrise og grøn omstilling ud fra en kritisk vinkel er Søren Hansens bog Troen på klimaet et godt sted at begynde. Bogen er kritisk overfor FN´s klimapanels beregninger og tilsvarende overfor den grønne omstilling, som hvis den realiseres efter planerne kan ødelægge det danske samfund, som vi kender det.

Anmeldelse

Man bliver kristen ved at betale kirkeskat

Den største og næsten anonyme bedrift i danmarkshistorien er opførslen af over 2000 landsbykirker i sten i middelalderen. De ligger der endnu, de fleste, og udgør Danmarks religiøse infrastruktur.

Anmeldelse

Bertolt Brecht og danskerne

Forfatteren Brecht var flygtning i Danmark 1933-39, men blev aldrig integreret og hånede danskerne, som gav ham asyl. Samtidigt støttede han Stalin og kommunismen i tyk og tyndt.

Anmeldelse

De glemte filantroper

I 1800-tallet vrimlede det med filantroper og kunstmæcener, som brugte store summer på at etablere private kunstsamlinger med tanke på at gør dem offentlig tilgængelige.

Anmeldelse

Det er dit ansvar, selvom det ikke er din skyld

Alex Vanopslagh, som er formand for Liberal Alliance, har skrevet en god og let læst bog, som i fortællende stil giver en glimrende og tidsåndsfølsom indføring i LA´s liberale tankegods.

Anmeldelse

De Glemte Ords Bog

Nyudgivet dansk oversættelse er en hyldest til det engelske sprog og når vidt omkring – fra klasseforskelle og industrialiseringens brutale skyggesider til Første Verdenskrig og suffragetterne, der arbejdede for kvinders stemmeret. Oxford English Dictionary skabes, men nogle ord udelades…

Anmeldelse

400 års studenterliv i København

Tidligere var universitetet selvstændigt og dedikeret til at søge sandhed, at skue det himmelske lys, men har forvandlet sig til et top-down styret universitet. De gamle studenterkollegier i København findes stadig og i år fejrer Regensen 400 års jubilæum.

Anmeldelse

Ukraines nationale befrielseskrig

Ruslands overfald på Ukraine har historiske rødder i Ruslands imperiale drømme fra Zar- og Sovjet-tiden, men ukrainerne vil have vestligt demokrati og ikke gammeldags autokrati.

Anmeldelse

Den kolde krig med forældet blik

Den kolde krig 1945-1990 er historie og forskerne kan mere og mere fordomsfrit beskrive våbenkapløbet og terrorbalancen dengang. Men den kolde krig må ikke fortabes i detaljer om antal raketter og våbensystemer.

Anmeldelse

Kelvin Lindemann – En glemt skæbne

En gang var han en af Danmarks mest sælgende forfattere og en kendt kulturpersonlighed, men han døde glemt og ubetydelig. Men Kelvin Lindemann var også en vigtig del af vores og det 20. århundredes historie.

Anmeldelse

Rusland – elefanten i glasbutikken

Nøglen til at forstå Rusland søger vi stadig, og den historiske fremstilling af udviklingen fra Sovjetunionen til Rusland, fra Stalin til Putin, er god at blive klog på. Men vi sidder stadig tilbage med mange spørgsmål.

Anmeldelse

Europa fra krig til enhed

Når vi diskuterer Europas historie i efterkrigstiden og særligt udviklingen af EF/EU, vælter det op med mange hånde motiver til og forklaringer af udviklingen. For som i al historie er årsagerne mange og ofte viklet ind i ideer, ønsketænkning og realpolitik.

Anmeldelse

Pseudoforskning i Danmark

Torsten Skovs bog Pseudoforskning er en bombe under megen forskning på universiteterne i Danmark. Spørgsmålet er kun om den får lov at detonere.

Anmeldelse

Gåden Xi Jinping

Nu er Kinas magtfulde leder Xi Jinping genvalgt som leder, så det er værd at få mere at vide om ham. Har han forstået markedsøkonomiens principper eller er han en Mao 2.0?

Anmeldelse

Tysk kultur mellem to verdenskrige

Flot udstilling på Louisiana om mellemkrigstidens tyske kultur, som giver et billede af et samfund under opbrud og hvor de besøgende kender slutningen.

Se hvad vores læsere mener
[adning id="17957"]